Uit de cel naar het front: 5000 keer gratie

Nieuws
Zeker vijfduizend Russische gedetineerden die in Oekraïne voor huurlingenleger Wagner hebben gevochten, hebben inmiddels gratie gekregen. Dat zegt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin in een interview op Telegram. Na een halfjaar in dienst van Wagner komen de criminelen vrij.
Joram Bolle en Michel Maas / vk
maandag 27 maart 2023 om 04:20
Een trein met burgers die afgelopen week werden geëvacueerd van dorpen aan het front bij Toretsk.
Een trein met burgers die afgelopen week werden geëvacueerd van dorpen aan het front bij Toretsk. beeld anadolu / Muhammed Enes Yildirim

Kyiv

Onduidelijk is hoeveel gedetineerden precies door Wagner gerekruteerd zijn. Naar schatting gaat het om tussen de 23.000 en 40.000 mensen. 

Een groot deel van hen overleeft de oorlog niet. Ze worden bijvoorbeeld in groten getale naar Bachmoet gestuurd, waar een hevige strijd met veel dodelijke slachtoffers woedt. Hun training en bewapening is vaak ondermaats.

Inmiddels zou Wagner gestopt zijn met rekruteren in strafkampen. Dat heeft diverse redenen. Door de verhalen over de vele doden zouden potentiële rekruten worden afgeschrikt. 

Dat geldt ook voor de berichten over de wrede behandeling door Wagner van rekruten die niet aan de verwachtingen voldoen. Deserteurs worden geëxecuteerd. Een van hen werd zelfs voor het oog van een camera met ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Erdogan herkozen als president van Turkije. 'De oneerlijkste verkiezingen in jaren'

Recep Tayyip Erdogan is herkozen als president van Turkije. Zijn tegenkandidaat Kemal Kiliçdaroglu gaf zondagavond tegen 10 uur lokale tijd toe ‘de oneerlijkste verkiezingen in jaren’ te hebben verloren.

Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.