Tsjetsjenen vechten in Oekraïne aan twee kanten mee: ‘Ze verraden hun eigen volk voor geld of macht’

Reportage
In de oorlog tegen Rusland vechten vier Tsjetsjeense bataljons met de Oekraïners mee. Tsjetsjenen hebben eerder met een Russische vernietigingsoorlog te maken gehad. Hun verwantschap gaat zelfs nog verder terug, tot de Stalintijd. ‘Religie en etniciteit doen er hier niet toe, zolang je maar tegen Rusland vecht.’ Maar er zit een controversieel randje aan hun aanwezigheid.
Daphne Wesdorp
zaterdag 25 maart 2023 om 19:16 aangepast 27 maart 2023 19:14
Sergeant Maga in de legerbasis, voor de vlaggen met Turkse symboliek.
Sergeant Maga in de legerbasis, voor de vlaggen met Turkse symboliek. beeld Daphne Wesdorp

‘In mijn kinderjaren keek ieder kind op tegen de vrijheidsstrijders: ze waren superhelden, zoals Batman en Captain America’, zegt Maga (29), stafsergeant van een eenheid binnen het Tsjetsjeense Dudayev-bataljon. Hij zit onder een Oekraïense vlag op een veldbedje op de basis in Kramatorsk. Van onder zijn zwarte baard verschijnt een glimlach. ’Maar tijdens onze oorlog was het makkelijker voor de wereld om haar ogen dicht te doen en het af te schrijven als intern probleem in Rusland.’ 

Het bataljon is vernoemd naar de eerste president van de Tsjetsjeense post-Sovjet Republiek Itsjkerië, Dzhokhar Dudayev. Hij zei toen: ‘Als de wereld Rusland vandaag zijn gang laat gaan, is Europa straks het volgende ‘interne’ probleem.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid al-Hasan* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’

Afbeelding

Kunnen Hongarije en Polen, landen met lak aan de rechtsstaat, de EU voorzitten? Europees Parlement twijfelt

Zijn landen die de Europese Unie geregeld blokkeren en ondemocratisch handelen wel geschikt als voorzitter van diezelfde EU?