Tsjetsjenen vechten in Oekraïne aan twee kanten mee: ‘Ze verraden hun eigen volk voor geld of macht’

Reportage
In de oorlog tegen Rusland vechten vier Tsjetsjeense bataljons met de Oekraïners mee. Tsjetsjenen hebben eerder met een Russische vernietigingsoorlog te maken gehad. Hun verwantschap gaat zelfs nog verder terug, tot de Stalintijd. ‘Religie en etniciteit doen er hier niet toe, zolang je maar tegen Rusland vecht.’ Maar er zit een controversieel randje aan hun aanwezigheid.
Daphne Wesdorp
zaterdag 25 maart 2023 om 19:16 aangepast 27 maart 2023 19:14
Sergeant Maga in de legerbasis, voor de vlaggen met Turkse symboliek.
Sergeant Maga in de legerbasis, voor de vlaggen met Turkse symboliek. beeld Daphne Wesdorp

‘In mijn kinderjaren keek ieder kind op tegen de vrijheidsstrijders: ze waren superhelden, zoals Batman en Captain America’, zegt Maga (29), stafsergeant van een eenheid binnen het Tsjetsjeense Dudayev-bataljon. Hij zit onder een Oekraïense vlag op een veldbedje op de basis in Kramatorsk. Van onder zijn zwarte baard verschijnt een glimlach. ’Maar tijdens onze oorlog was het makkelijker voor de wereld om haar ogen dicht te doen en het af te schrijven als intern probleem in Rusland.’ 

Het bataljon is vernoemd naar de eerste president van de Tsjetsjeense post-Sovjet Republiek Itsjkerië, Dzhokhar Dudayev. Hij zei toen: ‘Als de wereld Rusland vandaag zijn gang laat gaan, is Europa straks het volgende ‘interne’ probleem.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Erdogan herkozen als president van Turkije. 'De oneerlijkste verkiezingen in jaren'

Recep Tayyip Erdogan is herkozen als president van Turkije. Zijn tegenkandidaat Kemal Kiliçdaroglu gaf zondagavond tegen 10 uur lokale tijd toe ‘de oneerlijkste verkiezingen in jaren’ te hebben verloren.

Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.