‘Das Auto’ rijdt Europese top in de wielen: Duitse relatieproblemen werken door in Europees verband

Achtergrond
Over Duitsland klonken bittere woorden op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel werd gehouden. De Duitsers gijzelden de Europese klimaatplannen omdat ze maar geen afscheid konden nemen van das Auto, de auto met verbrandingsmotor die zo innig met de naoorlogse Duitse identiteit is verbonden.
Peter Giesen en Marc Peeperkorn / vk
zaterdag 25 maart 2023 om 02:00
Bondskanselier Scholz wordt vaak verweten dat hij te traag is, een indruk die wordt versterkt door zijn weinig dynamische presentatie, maar Duitsland heeft in één jaar oorlog enorme stappen gezet.
Bondskanselier Scholz wordt vaak verweten dat hij te traag is, een indruk die wordt versterkt door zijn weinig dynamische presentatie, maar Duitsland heeft in één jaar oorlog enorme stappen gezet. beeld anp / Olivier Matthys

Brussel

Als elk land zo handelt, stort de Europese besluitvormingsmachine in elkaar, zei de Letse premier Krisjanis Karins. Iedereen heeft immers zijn pijnpunten en stokpaardjes. Toch zijn de verwijten aan Duitsland overdreven, zegt een EU-diplomaat. ‘Veel van die kritiek is ook door Frankrijk ingestoken.

Als de positie van Duitsland moreel wordt verzwakt, krijgt Frankrijk meer kans voor zijn eigen plannen. Duitsland blijft een betrouwbare partner’, aldus de diplomaat.

De zaak is niet zo dramatisch als zij door sommigen wordt voorgesteld. Over de auto wordt snel een compromis verwacht. Ook na 2035 mogen auto’s in de EU met een verbrandingsmotor worden uitgerust, mits zij rijden op e-fuels, een synthetische brandstof die uit hernieuwbare ene..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.