Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

Nieuws
In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is tot nader order uitgesteld na een week van stakingen, wegblokkades en gewelddadige confrontaties tussen politie en demonstranten.
Eline Huisman / vk
vrijdag 24 maart 2023 om 16:47
In Parijs telde het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag 903 branden.
In Parijs telde het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag 903 branden. beeld ap / Vladimir Milivojevic

Parijs

Parijs zou het vorstelijk bezoek graag verwelkomen in de ‘omstandigheden die passen bij de vriendschappelijke relatie’, zo meldde het Elysée. Maar nu de Franse vakbonden voor dinsdag opnieuw een landelijke stakingsdag hebben aangekondigd, wordt vanuit het presidentieel paleis betwijfeld of aan die omstandigheden kan worden voldaan. Vrijdag berichtte het Elysée dat het staatsbezoek van Charles III, dat stond gepland voor aanstaande zondag tot woensdag, is afgelast in verband met de aangekondigde actiedag.

Sinds de Franse regering ruim een week geleden de zeer omstreden pensioenhervorming doorvoerde zonder stemming in het parlement, lijkt het verzet weer aan kracht te winnen. Er ging geen dag voorbij zonder dat ergens in Frankrijk het..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Erdogan herkozen als president van Turkije. 'De oneerlijkste verkiezingen in jaren'

Recep Tayyip Erdogan is herkozen als president van Turkije. Zijn tegenkandidaat Kemal Kiliçdaroglu gaf zondagavond tegen 10 uur lokale tijd toe ‘de oneerlijkste verkiezingen in jaren’ te hebben verloren.

Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.