Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

Analyse
De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Het lijkt geen toeval dat de Chinese president Xi precies op de verjaardag ervan naar Poetin ging.
Jan van Benthem
vrijdag 24 maart 2023 om 10:59
Anti-oorlogsdemonstratie in Washington op 18 maart dit jaar.
Anti-oorlogsdemonstratie in Washington op 18 maart dit jaar. beeld anp / Bryan Olin Dozier

Het lukt de Verenigde Staten en andere westerse landen maar niet om een algemene veroordeling van de Russische oorlog tegen Oekraïne te krijgen. Bij de jongste bijeenkomst van de de G20, de belangrijkste economieën van de wereld, bleek overeenstemming over een gezamenlijke verklaring daarover onhaalbaar. Gastland India, dat Rusland zelf ook al niet wil veroordelen, bracht toen maar een ‘samenvatting’ van de besprekingen naar buiten, net als Indonesië dat in november ook al deed. Er ligt namelijk nog een giftige, verdelende erfenis van eerder Amerikaans optreden in het geheugen van veel niet-westerse landen: de invasie in Irak en de ellende die dat heeft veroorzaakt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Erdogan herkozen als president van Turkije. 'De oneerlijkste verkiezingen in jaren'

Recep Tayyip Erdogan is herkozen als president van Turkije. Zijn tegenkandidaat Kemal Kiliçdaroglu gaf zondagavond tegen 10 uur lokale tijd toe ‘de oneerlijkste verkiezingen in jaren’ te hebben verloren.

Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.