Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Nieuws
Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen. Dat zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz donderdag bij zijn aankomst voor de Europese top in Brussel.
Peter Giesen / vk
vrijdag 24 maart 2023 om 02:13
Vorig jaar besloot de EU dat vanaf 2035 geen nieuwe auto’s meer mogen worden verkocht die CO2 uitstoten.
Vorig jaar besloot de EU dat vanaf 2035 geen nieuwe auto’s meer mogen worden verkocht die CO2 uitstoten. beeld Christian Charisius/dpa

Brussel

Scholz wilde niet zeggen wanneer hij een deal verwachtte. Premier Rutte zei te verwachten dat ‘de komende dagen’ overeenstemming kan worden bereikt.

Vorig jaar besloot de EU dat vanaf 2035 geen nieuwe auto’s meer mogen worden verkocht die CO2 uitstoten. Praktisch gezien betekent dat een verbod op auto’s met een verbrandingsmotor. Alleen elektrische auto’s zijn nog toegestaan. Destijds bedong Duitsland een uitzondering voor auto’s die op e-fuels lopen: synthetische brandstoffen die worden gewonnen uit hernieuwbare energie. De Europese Commissie beloofde een voorstel voor deze e-fuel-auto’s te doen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Erdogan herkozen als president van Turkije. 'De oneerlijkste verkiezingen in jaren'

Recep Tayyip Erdogan is herkozen als president van Turkije. Zijn tegenkandidaat Kemal Kiliçdaroglu gaf zondagavond tegen 10 uur lokale tijd toe ‘de oneerlijkste verkiezingen in jaren’ te hebben verloren.

Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.