India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Achtergrond
Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs. Menigeen vreest een terugkeer naar de jaren tachtig, toen een opstand van sikh-separatisten tienduizenden mensen het leven kostte.
Ben van Raaij / vk
vrijdag 24 maart 2023 om 01:43
Amritpal Singh Sandhu (midden), hier bij de gouden tempel van Amritsar, is volgens de Indiase regering bezig met de opbouw van een gewapende militie om te strijden voor Khalistan.
Amritpal Singh Sandhu (midden), hier bij de gouden tempel van Amritsar, is volgens de Indiase regering bezig met de opbouw van een gewapende militie om te strijden voor Khalistan. beeld afp / Narinder Nanu

Punjab

Het is net een film. Al zes dagen zoeken duizenden paramilitairen in India naar een sikh-separatist die zaterdag via een spectaculaire (te zien via een livestream van zijn handlangers) auto-achtervolging wist te ontsnappen aan zijn arrestatie door de politie. In de noordwestelijke deelstaat Punjab is een halve staat van beleg van kracht en zijn miljoenen mensen afgesloten van internet en (deels) telefonie. Het openbare leven is er vrijwel tot stilstand gekomen. Maar van de verdachte nog geen spoor.

Het draait allemaal om Amritpal Singh Sandhu, een selfmade prediker die verboden oude dromen doet herleven over Khalistan, een onafhankelijke staat voor de sikhs in Punjab (de enige Indiase deelstaat waar deze religieuze groep in de meerd..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Erdogan herkozen als president van Turkije. 'De oneerlijkste verkiezingen in jaren'

Recep Tayyip Erdogan is herkozen als president van Turkije. Zijn tegenkandidaat Kemal Kiliçdaroglu gaf zondagavond tegen 10 uur lokale tijd toe ‘de oneerlijkste verkiezingen in jaren’ te hebben verloren.

Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.