VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Achtergrond
Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren. De Russen zijn er tot nu toe niet in geslaagd een beslissende voorsprong op te bouwen, ondanks de zware gevechten en grote verliezen.
Stieven Ramdharie / vk
vrijdag 24 maart 2023 om 01:26
Oekraïense militairen tijdens een beschieting van Russische stellingen nabij de plaats Bachmoet.
Oekraïense militairen tijdens een beschieting van Russische stellingen nabij de plaats Bachmoet. beeld afp / Aris Messinis

Bachmoet

De jongste analyse van Washington en militaire deskundigen van het maandenlange Russische offensief komt op een moment dat het weer in Oekraïne begint om te slaan: de kou maakt plaats voor milde lentetemperaturen. Nadeel voor beide legers is dat daarmee ook het modderseizoen begint, en dat maakt grootschalige militaire operaties over onverharde wegen moeilijker.

Het Westen en Kyiv gingen er vorig jaar van uit dat het Russische leger in het voorjaar van 2023 een groot offensief zou starten om de oorlog te beslissen. In de afgelopen maanden gingen de Russen echter al op diverse fronten in de aanval, vooral in Bachmoet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Erdogan herkozen als president van Turkije. 'De oneerlijkste verkiezingen in jaren'

Recep Tayyip Erdogan is herkozen als president van Turkije. Zijn tegenkandidaat Kemal Kiliçdaroglu gaf zondagavond tegen 10 uur lokale tijd toe ‘de oneerlijkste verkiezingen in jaren’ te hebben verloren.

Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.