Amerikaanse leger mag geen drugsoorlog voeren in Mexico, zegt de president. ‘Wij zijn geen kolonie’

Achtergrond
Verschillende Republikeinse politici willen het leger van de VS inzetten in de strijd tegen drugskartels in Mexico. Maar de Mexicaanse president is niet gediend van Amerikaans militair avonturisme in zijn land.
Elian Yahye
donderdag 23 maart 2023 om 19:18 aangepast 20:12
De Mexicaanse president ontkent dat er fentanyl in Mexico wordt geproduceerd.
De Mexicaanse president ontkent dat er fentanyl in Mexico wordt geproduceerd. beeld afp / Rodrigo Arangua

Mexico-Stad

‘We zijn geen Amerikaanse kolonie!’ Onder luid gejuich sprak de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (‘Amlo’) zaterdag zijn landgenoten toe. Honderdduizenden mensen waren samengekomen in Mexico-Stad om te vieren dat vijfentachtig jaar geleden de olieproductie werd genationaliseerd, en dat de regering nu hetzelfde doet met de lithiumreserves. López Obrador gebruikte de feestelijke gelegenheid om de VS te waarschuwen: een militaire interventie door zijn noorderburen zou hij nooit accepteren.

In de VS gaan de laatste maanden steeds meer stemmen op om de strijd tegen Mexicaanse drugskartels op te voeren. Verschillende Republikeinse politici pleiten er openlijk voor daarbij het Amerikaanse leger in te zetten. Z..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Erdogan herkozen als president van Turkije. 'De oneerlijkste verkiezingen in jaren'

Recep Tayyip Erdogan is herkozen als president van Turkije. Zijn tegenkandidaat Kemal Kiliçdaroglu gaf zondagavond tegen 10 uur lokale tijd toe ‘de oneerlijkste verkiezingen in jaren’ te hebben verloren.

Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.