Dit Oekraïense dorp veranderde in een stinkend moeras: ‘Was Oleksandr er nog maar’

Reportage
Het indirecte leed van de oorlog in Oekraïne sneeuwt gemakkelijk onder in de bloederige strijd aan de oostelijke frontlinies en de bombardementen op scholen en flats in grote steden zoals Kyiv en Charkiv. Oekraïners die iets verder van het strijdtoneel leven, hebben andere uitdagingen. In Demydiv, een dorp ten noorden van Kyiv, knopen de bewoners met moeite de eindjes aan elkaar.
tekst en beeld Daphne Wesdorp
woensdag 22 maart 2023 om 21:56 aangepast 23 maart 2023 09:55
Tatyana Samoilenko: 'In de meeste gevallen is een overstroming een tragedie.'
Tatyana Samoilenko: 'In de meeste gevallen is een overstroming een tragedie.' beeld Daphne Wesdorp

Demydiv

Rayisa (78) opent de vervallen houten deur van de schuur naast haar huis, die naar haar kelder leidt. Alleen een grote pot met in water getrokken kersen is herkenbaar; voor de rest is de ruimte bijna tot boven aan de trap gevuld met bruin water. In de vroege dagen van de Russische invasie blies het Oekraïense leger de dam naast het dorp Demydiv op, in een poging de opmars naar Kyiv te vertragen. De poging slaagde, de drooglegging erna was minder succesvol. Een jaar later zijn akkers en tuinen veranderd in een stinkend moeras, en staan kelders nog altijd onder water.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen meer geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid al-Hasan* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’

Afbeelding

Kunnen Hongarije en Polen, landen met lak aan de rechtsstaat, de EU voorzitten? Europees Parlement twijfelt

Zijn landen die de Europese Unie geregeld blokkeren en ondemocratisch handelen wel geschikt als voorzitter van diezelfde EU?

Afbeelding

Geweld tegen politie en KFOR-troepen na bot optreden van Kosovaarse regering

Tientallen militairen van de KFOR-vredesmacht in Kosovo raakten gewond bij confrontaties met Servisch-Kosovaarse demonstranten. De oorzaak voor het geweld ligt in het optreden van Kosovo, zeggen de EU en de VS.