Hoop op vrede in Jemen groeit door gevangenenruil Saoedi-Arabië en Houthi-rebellen

Nieuws
Gesprekken tussen Saoedi-Arabië en de door Iran gesteunde Houthi-beweging leveren serieuze resultaten op. De strijdende partijen in Jemen hebben afgesproken om bijna negenhonderd krijgsgevangenen vrij te laten. Het akkoord volgt op het onverwachte herstel van de relatie tussen Saoedi-Arabië en Iran.
Carlijn van Esch / vk
donderdag 23 maart 2023 om 05:00
Hans Grundberg (rechts), op het hoofdkantoor van de VN in Genève, Zwitserland.
Hans Grundberg (rechts), op het hoofdkantoor van de VN in Genève, Zwitserland. beeld Epa/salvatore di Nolfi

Sanaa

Tien dagen lang namen vertegenwoordigers van de Saoedische overheid en de Houthi-regering plaats om dezelfde tafel. Dat is op zichzelf al een doorbraak. De strijdende partijen kwamen in het Zwitserse Genève overeen om 887 krijgsgevangenen vrij te laten en in mei, na de ramadan, bijeen te komen voor verdere onderhandelingen. Dat hebben de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis maandag bekendgemaakt.

‘Vandaag is een goede dag voor honderden Jemenitische families. Helaas ervaart Jemen niet zoveel goede dagen als het verdient’, zei speciaal gezant Hans Grundberg op de afsluitende persconferentie. Het hoofd van de Houthi-delegatie lichtte toe dat het gaat om meer dan zevenhonderd Houthi-gevangenen, bericht persbureau AP. In rui..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Erdogan herkozen als president van Turkije. 'De oneerlijkste verkiezingen in jaren'

Recep Tayyip Erdogan is herkozen als president van Turkije. Zijn tegenkandidaat Kemal Kiliçdaroglu gaf zondagavond tegen 10 uur lokale tijd toe ‘de oneerlijkste verkiezingen in jaren’ te hebben verloren.

Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.