Dat Oekraïense vluchtelingen worden uitgebuit, hoeft niemand te verbazen

Achtergrond
Lange dagen werken en geen cent ontvangen. Dit overkomt Oekraïense vluchtelingen in Nederland. ‘Het is crimineel wat in bepaalde sectoren gebeurt’, reageert Europarlementariër Agnes Jongerius. ‘We hebben te veel slecht werk.’
Ruurd Ubels
woensdag 22 maart 2023 om 19:11
Europarlementariër  Agnes Jongerius tijdens een rondleiding in een hotel voor arbeidsmigranten. ‘Het is mij te simpel om te zeggen: ‘‘In de EU hebben we vacatures, dus laat mensen maar komen.’’ '
Europarlementariër Agnes Jongerius tijdens een rondleiding in een hotel voor arbeidsmigranten. ‘Het is mij te simpel om te zeggen: ‘‘In de EU hebben we vacatures, dus laat mensen maar komen.’’ ' beeld anp / Rob Engelaar

Brussel

Moderne slavernij, zo noemt FairWork de behandeling van sommige Oekraïense werknemers in Nederland. Zo tekende de Nederlandse organisatie het schrijnende verhaal op van de Oekraïner die in het voorjaar van 2022 naar Nederland vluchtte, via een advertentie een baan kreeg in de bouw, dagelijks meer dan tien uur werkte, maar na een een paar weken zonder salaris op straat werd gegooid. Ook zijn huisvesting, geregeld door de werkgever, raakte hij kwijt.

Sinds 24 februari 2022 heeft FairWork 213 Oekraïners geregistreerd en bij 74 van hen was in meer of mindere mate sprake van arbeidsuitbuiting. De organisatie wil moderne slavernij in Nederland voorkomen en de belangen van slachtoffers behartigen. Oekraïense vluchtelingen blijke..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.