Waarom een protestantse partij ervoor kiest om Noord-Ierland al meer dan een jaar onbestuurbaar te maken

Achtergrond
Wat hebben landen als Noord-Korea, België en Mexico wel, en Noord-Ierland niet? Een regering. Waarom houdt de protestantse DUP al meer dan jaar de vorming van een nieuwe regering tegen? Vijf vragen en antwoorden over de Noord-Ierse regeringscrisis.
Alexander Dommerholt
woensdag 22 maart 2023 om 22:30 aangepast 23 maart 2023 07:52
Een Noord-Iers protestbord tegen de douanegrens in de Ierse Zee. 'De veldslagen die wij vandaag niet willen uitvechten worden de ontberingen die onze kinderen in de toekomst moeten dragen', staat op het bord te lezen.
Een Noord-Iers protestbord tegen de douanegrens in de Ierse Zee. 'De veldslagen die wij vandaag niet willen uitvechten worden de ontberingen die onze kinderen in de toekomst moeten dragen', staat op het bord te lezen. beeld epa / Liam McBurney

Waarom ligt de DUP dwars?

Sinds de Brexit scheidt een douanegrens Noord-Ierland van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Volgens de DUP, die Noord-Ierland hoe dan ook bij het Verenigd Koninkrijk wil houden, maakt deze grens Noord-Ierland tot een ‘kolonie van de Europese Unie’. De protestantse partij heeft aangekondigd een nieuwe Noord-Ierse regering tegen te houden totdat deze grens verdwijnt.

De Britse premier Rishi Sunak heeft vorige maand nieuwe afspraken gemaakt met de EU om deze douanegrens aan te passen, waardoor goederen makkelijker Noord-Ierland binnen kunnen komen vanuit de rest van het Verenigd Koninkrijk. De DUP kondigde deze week aan dat deze plannen niet ver genoeg gaan.

Kan er niet zonder de DUP geregeerd worden?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Erdogan herkozen als president van Turkije. 'De oneerlijkste verkiezingen in jaren'

Recep Tayyip Erdogan is herkozen als president van Turkije. Zijn tegenkandidaat Kemal Kiliçdaroglu gaf zondagavond tegen 10 uur lokale tijd toe ‘de oneerlijkste verkiezingen in jaren’ te hebben verloren.

Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.