Israëlische minister zorgt voor rel met Palestijnen en Jordanië

Achtergrond
Jordanië heeft de Israëlische ambassadeur ontboden na een toespraak van de Israëlische minister Ben Smotrich. Die beweerde dat de Palestijnen niet als volk bestaan en hij stond daarbij achter een vlag van ‘Groot-Israël’ waarbij Jordanië was ingelijfd.
Jan van Benthem
dinsdag 21 maart 2023 om 19:53 aangepast 21:09
Een  betoging van gewapende leden van de al-Aqsa martelarenbrigades na een Israëlische actie bij Nabloes.
Een betoging van gewapende leden van de al-Aqsa martelarenbrigades na een Israëlische actie bij Nabloes. beeld sipa / Nasser Ishtayeh

Jeruzalem – Amman

Pal voor het begin van de Ramadan, deze woensdag, heeft de Israëlische minister van Financiën Ben Smotrich voor een diplomatieke rel in de relatie met Jordanië gezorgd. Smotrich beweerde zondag tijdens een toespraak in Parijs bij een herdenking van een bestuurslid van het Joods Agentschap dat ‘er niet zoiets bestaat als de Palestijnen, want er bestaat niet zoiets als het Palestijnse volk’. Dat is volgens hem ‘een uitvinding van de Arabieren, alleen maar bedoeld om de Zionistische beweging te bestrijden’. 

De uitspraak kwam op dezelfde dag waarop veiligheidsvertegenwoordigers van Israël, de Palestijnse Autoriteit, Jordanië, Egypte en de Verenigde Staten in Sharm el-Sheikh bijeenkwamen om de veiligheidssituatie aan de voora..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.

Afbeelding

Iconische boom in Sierra Leone omgewaaid: 'Een groot verlies voor de natie'

Een eeuwenoude kapokboom - de Cotton Tree - in het centrum van de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown, is woensdagnacht door een storm geveld. Deze iconische boom prijkt op de 10 leonebiljetten.