Onderzoek: China hield nog meer coronadieren op markt in Wuhan geheim, westerse onderzoekers tegengewerkt

Nieuws
In de hoek van de markt in het Chinese Wuhan waar corona eind 2019 voor het eerst opdook, zijn in 2020 DNA-sporen gevonden van meerdere coronagevoelige dieren die op de markt werden verhandeld. De Chinese wetenschappers die de herkomst van het virus onderzochten, verzwegen dat.
Maarten Keulemans / vk
dinsdag 21 maart 2023 om 19:19
Op de al gesloten versmarkt in Wuhan vonden Chinese onderzoekers in januari 2020 DNA van coronagevoelige dieren. Dat werd echter verzwegen.
Op de al gesloten versmarkt in Wuhan vonden Chinese onderzoekers in januari 2020 DNA van coronagevoelige dieren. Dat werd echter verzwegen. beeld afp / Hector Retamal

Wuhan

Westerse onderzoekers die deze gegevens openbaar probeerden te maken, werden bovendien tegengewerkt. Zo werd het team gekapitteld door nota bene de Duitse beheerder van wetenschappelijke DNA-data, Gisaid. Per e-mail kregen de onderzoekers te horen dat het verboden was om de DNA-gegevens te downloaden.

Die pikante onthullingen doen wetenschappers uit onder meer Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk in een onderzoeksverslag dat ze dinsdagochtend vroeg publiceerden. Een van de onderzoekers kwam de ruwe dna-data uit Wuhan begin maart toevallig op het spoor op website Gisaid, waar wetenschappers informatie uitwisselen. Daar bleken de gegevens al sinds juni vorig jaar op te staan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.

Afbeelding

Iconische boom in Sierra Leone omgewaaid: 'Een groot verlies voor de natie'

Een eeuwenoude kapokboom - de Cotton Tree - in het centrum van de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown, is woensdagnacht door een storm geveld. Deze iconische boom prijkt op de 10 leonebiljetten.