Zuid-Afrikaanse jongeren willen niet plunderen, maar gewoon een beter leven

Analyse
Zuid-Afrika bereidde zich mentaal voor op rellen en plunderingen. Maar de grote ‘revolutie’ van EFF-leider Malema werd niet waar hij op hoopte. Toch wil dat niet zeggen dat de bevolking geen verandering wil.
Annegina Randewijk
dinsdag 21 maart 2023 om 16:07 aangepast 24 maart 2023 12:52
Aanhangers van de EFF verzamelden zich maandag voor 'de revolutie' in de binnenstad van Pretoria.
Aanhangers van de EFF verzamelden zich maandag voor 'de revolutie' in de binnenstad van Pretoria. beeld afp / Emmanuel Croset

Pretoria

De omstreden oppositieleider Julius Malema van de Economic Freedom Fighters (EFF) riep maandag op tot een nationale staking met de dreiging van chaos: ‘niemand houdt de EFF tegen’. Iedereen huiverde bij het idee van een herhaling van de onrust in 2021. Zuid-Afrika kreeg toen te maken met de omvangrijkste onlusten sinds apartheid vanwege de arrestatie van oud-president Jacob Zuma. Er kwamen destijds ruim 350 mensen om het leven, 150.000 mensen verloren hun baan en de economie leed 1,5 miljard dollar aan schade. 

Dus toen Malema zijn ‘revolutie’ aangekondigde stonden het leger en de politie paraat. Maar ook kerken, maatschappelijke organisaties en politieke partijen probeerden ‘de nationale shutdown’  te kaderen. Demo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.

Afbeelding

Iconische boom in Sierra Leone omgewaaid: 'Een groot verlies voor de natie'

Een eeuwenoude kapokboom - de Cotton Tree - in het centrum van de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown, is woensdagnacht door een storm geveld. Deze iconische boom prijkt op de 10 leonebiljetten.