Franse regering overleeft motie van wantrouwen, maar de pensioenonrust is zeker niet voorbij

Nieuws
De Franse regering heeft maandag een motie van wantrouwen overleefd. Toch verstommen de protesten tegen de pensioenhervorming allerminst: sinds afgelopen donderdag vinden dagelijks demonstraties plaats, komende donderdag staat opnieuw een landelijke stakingsdag gepland.
Eline Huisman / vk
maandag 20 maart 2023 om 20:07
Vuilophalers staken onder andere in Parijs vanwege de plannen om de pensioenleeftijd op te schroeven.
Vuilophalers staken onder andere in Parijs vanwege de plannen om de pensioenleeftijd op te schroeven. beeld ANP / Associated Press

Parijs

Waarschijnlijk was het allerminst, maar de dreiging van een naderend einde was nog nooit zo groot voor de regering van premier Élisabeth Borne. Maandag stemde het parlement over een motie van wantrouwen tegen de regering. Niet voor het eerst – de afgelopen maanden zijn er herhaaldelijk dergelijke moties ingediend – maar dit keer met meer steun dan ooit: 278 parlementariërs schaarden zich achter de motie. Negen te weinig om de regering ten val te brengen; daarvoor waren 287 stemmen vereist.

Toch was het een pijnlijke uitslag voor president Emmanuel Macron en de ministersploeg onder leiding van Borne, die bij gebrek aan een absolute meerderheid in het parlement voortdurend op zoek moet naar samenwerking. Temeer omdat ook enkele leden ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.

Afbeelding

Iconische boom in Sierra Leone omgewaaid: 'Een groot verlies voor de natie'

Een eeuwenoude kapokboom - de Cotton Tree - in het centrum van de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown, is woensdagnacht door een storm geveld. Deze iconische boom prijkt op de 10 leonebiljetten.