Xi en Poetin bij hun topontmoeting in Moskou: wij banen de weg voor de wereld

Analyse
Na een jaar oorlog tegen Oekraïne en een aanklacht van het Internationaal Strafhof is de Chinese president Xi Jinping op bezoek bij zijn vriend Vladimir Poetin. De boodschap van Xi: samen wijzen wij als leiders van twee grootmachten de wereld de weg, maar met China voorop.
Jan van Benthem
maandag 20 maart 2023 om 21:33 aangepast 22 maart 2023 08:12
Het bezoek van de Chinese president Xi Jinping is een sterke steun in de rug voor Vladimir Poetin, die Xi zijn ''goede, oude vriend noemt.
Het bezoek van de Chinese president Xi Jinping is een sterke steun in de rug voor Vladimir Poetin, die Xi zijn ''goede, oude vriend noemt. beeld Epa/Sergei Karpuhin / Sputnik / Kremlin Pool

Moskou – Peking

Nee, er is geen crisis in de relatie tussen China en Rusland. Ten minste als je de artikelen mag geloven die de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische collega Vladimir Poetin ter gelegenheid van Xi’s bezoek aan Moskou voor elkaars staatsmedia hebben geschreven. ‘Mijn goede oude vriend’, noemt Poetin zijn Chinese gast. Xi op zijn beurt benadrukt de veertig ontmoetingen die de twee hebben gehad. ‘Rusland was het eerste land dat ik bezocht toen ik tien jaar geleden tot president werd gekozen’, brengt hij in herinnering.

Van de westerse analyses dat Xi tijdens dit bezoek Poetin ‘de rode lijnen duidelijk zal maken’, zoals bijvoorbeeld de Financial Times schrijft, is niets terug te vinden in wat Xi heeft geschreven. Integend..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-minister Kissinger, een 100-jarige mythe van meesterlijke diplomatie

Henry Kissinger is de meest markante minister van Buitenlandse Zaken van de twintigste eeuw. Hij werkt vijftien uur per dag, is bezig met twee nieuwe boeken, is bereid om met Poetin te praten en wordt honderd jaar.

Afbeelding

Kernwapens komen volgens Loekasjenko al naar Belarus, experts zien het als poging tot nucleaire chantage

Moskou en Minsk hebben donderdag een akkoord gesloten over de verplaatsing van tactische kernwapens naar Belarus. Volgens president Aleksandr Loekasjenko zijn ze zelfs al onderweg.

Afbeelding

Recordaantal migranten trekt naar Verenigd Koninkrijk, ondanks de Brexit

De netto-migratie naar het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 met ruim 600.000 een recordhoogte bereikt. Het zorgt voor druk op de minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman

Afbeelding

De Amerikanen zitten niet te wachten op nog eens vier jaar Biden, toch blijven de Democraten hem steunen

De Democratische Partij maakte in april bekend dat er tijdens de voorverkiezingen geen debatten georganiseerd gaan worden. 'De Democraten willen Biden uit de wind houden.'

Afbeelding

De rode loper ligt uit voor de Iraanse ayatollahs, die met een golf van executies de protesten smoren

Tot in de beruchte Evingevangenis protesteren Iraanse vrouwen nog steeds tegen het brute regime van de ayatollahs. Maar internationaal wordt de rode loper voor hen uitgerold, wat de sancties tegen het regime ondergraaft.

Afbeelding

Iconische boom in Sierra Leone omgewaaid: 'Een groot verlies voor de natie'

Een eeuwenoude kapokboom - de Cotton Tree - in het centrum van de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown, is woensdagnacht door een storm geveld. Deze iconische boom prijkt op de 10 leonebiljetten.