Zuid-Afrika onrustig vanwege protesten, energiecrisis en dubbele moord anti-corruptie onderzoekers

Nieuws
Zuid-Afrika is in de ban van protesten, de energiecrisis en stijgende voedselprijzen. Maar ook de dubbele moord op anti-corruptie onderzoekers Cloete en Thomas Murray, die onderzoek deden naar omvangrijke corruptiezaken binnen de overheid, zorgt voor onrust op straat. Zuid-Afrikanen zijn bang dat de rellen van juni 2021 - waarbij in sommige steden een aantal dagen anarchie heerste - zich herhalen.
Annegina Randewijk
maandag 20 maart 2023 om 18:26
Aanhangers van EFF gaan de straat op in Pretoria.
Aanhangers van EFF gaan de straat op in Pretoria. beeld afp / Emmanuel Croset

Pretoria

Oppositieleider Julius Malema van de marxistische partij Economic Freedom Fighters (EFF) riep de bevolking op om maandag te demonstreren met als insteek: ‘President Ramaphosa moet aftreden’. EFF is de derde grootste partij van het land en krijgt veel steun van de arme en middenklasse. Zij zien Zuid-Afrika verder ontwikkelen, maar de welvaart van het land is niet voor hen weggelegd. 

De energiecrisis zorgt ervoor dat de stroom regelmatig uitvalt. Dit heeft tot gevolg dat bedrijven moeten terugvallen op dure generators en andere vormen van energievoorziening, waardoor de prijzen van producten verder stijgen. De onvrede wordt versterkt door corruptieschandalen binnen de overheid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.