Recordoogst graan brengt Zimbabwe dichter bij de vurig gewenste zelfvoorziening

Achtergrond
Met de oorlog in Oekraïne als wake-upcall besloot Zimbabwe meer werk te maken van de eigen graanproductie – meer dan de helft kwam uit Rusland en Oekraïne. En zie nu: nooit eerder was de graanoogst er zo groot als vorig jaar.
Michael Persson / vk
zaterdag 18 maart 2023 om 18:19
Medewerkers van boer en investeerder Tino Zinyemba (met baard) op zijn land in Glendalle. Nu het graag geoogst is, worden er andere gewassen geteeld.
Medewerkers van boer en investeerder Tino Zinyemba (met baard) op zijn land in Glendalle. Nu het graag geoogst is, worden er andere gewassen geteeld. beeld Joost Bastmeijer

Zodra Tino Zinyemba uit zijn glimmende terreinwagen stapt, zakken de spierwitte zolen van zijn sneakers een paar centimeter in de blubber. Dat zijn Nikes vies worden lijkt hem niet te deren. De miezerregen in Glendale, een klein boerendorpje ten noorden van hoofdstad Harare, is namelijk een zegen voor de gewassen op Zinyemba’s boerderij. Terwijl zijn ‘boerderijmanager’ hem een update geeft over hoe zijn landerijen eraan toe zijn, gaat Zinyemba’s blik tevreden over de weelderige velden vol kroppen sla en jonge maïsplanten.

Een paar maanden geleden, tijdens de Zimbabwaanse winter, stond het hier nog vol met graan. Nu het warmer is, worden er andere gewassen verbouwd. ‘We hebben 150 hectare vol graan kunnen verbouwen’, zegt Zinyemba met een ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Das Auto' rijdt Europese top in de wielen: Duitse relatieproblemen werken door in Europees verband

Over Duitsland klonken bittere woorden op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel werd gehouden. De Duitsers gijzelden de Europese klimaatplannen omdat ze maar geen afscheid konden nemen van das Auto.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.