Recordoogst graan brengt Zimbabwe dichter bij de vurig gewenste zelfvoorziening

Achtergrond
Met de oorlog in Oekraïne als wake-upcall besloot Zimbabwe meer werk te maken van de eigen graanproductie – meer dan de helft kwam uit Rusland en Oekraïne. En zie nu: nooit eerder was de graanoogst er zo groot als vorig jaar.
Michael Persson / vk
zaterdag 18 maart 2023 om 18:19
Medewerkers van boer en investeerder Tino Zinyemba (met baard) op zijn land in Glendalle. Nu het graag geoogst is, worden er andere gewassen geteeld.
Medewerkers van boer en investeerder Tino Zinyemba (met baard) op zijn land in Glendalle. Nu het graag geoogst is, worden er andere gewassen geteeld. beeld Joost Bastmeijer

Zodra Tino Zinyemba uit zijn glimmende terreinwagen stapt, zakken de spierwitte zolen van zijn sneakers een paar centimeter in de blubber. Dat zijn Nikes vies worden lijkt hem niet te deren. De miezerregen in Glendale, een klein boerendorpje ten noorden van hoofdstad Harare, is namelijk een zegen voor de gewassen op Zinyemba’s boerderij. Terwijl zijn ‘boerderijmanager’ hem een update geeft over hoe zijn landerijen eraan toe zijn, gaat Zinyemba’s blik tevreden over de weelderige velden vol kroppen sla en jonge maïsplanten.

Een paar maanden geleden, tijdens de Zimbabwaanse winter, stond het hier nog vol met graan. Nu het warmer is, worden er andere gewassen verbouwd. ‘We hebben 150 hectare vol graan kunnen verbouwen’, zegt Zinyemba met een ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’