Angst in de Oekraïense schuilkelders: ‘Voor kinderen met Down is oorlog pure paniek’

Achtergrond
‘Soms gaat de sirene elke dag en moeten ze vier uur in de schuilkelder zitten, in de kou en het donker. En ze begrijpen niet waarom.’ Kinderen met een beperking krijgen extra klappen in de oorlog die nu in Oekraïne woedt. Ook dinsdag, op Wereld Down Dag.
Herman Veenhof
zaterdag 18 maart 2023 om 17:44
‘Soms gaat de sirene elke dag en moeten ze vier uur in de schuilkelder zitten, in de kou en het donker. En ze begrijpen niet waarom.’
‘Soms gaat de sirene elke dag en moeten ze vier uur in de schuilkelder zitten, in de kou en het donker. En ze begrijpen niet waarom.’ beeld anp / Polaris

Rivne

Op 21 maart is het Wereld Down Dag. Die datum is gekozen omdat mensen met dat syndroom chromosoom 21 drie keer hebben, 21/3. Ook in Oekraïne, ook in de stad Rivne leven kinderen met down. Op de benedenetage van een gebouw in Rivne is de stichting ‘Babysun’ gevestigd. ‘Twee keer was er een raketinslag dichtbij, bedoeld voor de energiecentrale in de buurt. Bij de eerste explosie sprongen de ruiten en ging meubilair kapot. De kinderen schrokken enorm.’

Vitaly Korsoensky woont sinds april vorig jaar in Nederland, met zijn gezin. Maar in juli gaan ze terug naar Rivne, in het midden van Oekraïne. ‘Ze’, dat zijn hijzelf, zijn vrouw Olena en de kinderen, dochters Masja (7) en Sasja (3) en zoon Kirill (11). Die laatste heeft het Dow..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Das Auto' rijdt Europese top in de wielen: Duitse relatieproblemen werken door in Europees verband

Over Duitsland klonken bittere woorden op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel werd gehouden. De Duitsers gijzelden de Europese klimaatplannen omdat ze maar geen afscheid konden nemen van das Auto.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.