‘We hadden te weinig oog voor de Palestijnse kant’, meent Europarlementariër Van Dalen (ChristenUnie)

Interview
‘We zijn onze christelijke Palestijnse broeders en zusters te lang vergeten.’ Vorige week bezocht Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) Israël om de schijnwerper te zetten op de situatie van deze Palestijnen. Ondertussen is in de ChristenUnie een debat gaande over het Israël-standpunt van de partij. ‘Misschien keken we wel eens weg als we hoorden wat deze Palestijnen overkwam.’
Ruurd Ubels
dinsdag 28 februari 2023 om 12:57 aangepast 14:19
Europarlementariër Peter van Dalen: 'Er is Palestijnse christenen veel onrecht aangedaan. Dat hebben we niet gezien.'
Europarlementariër Peter van Dalen: 'Er is Palestijnse christenen veel onrecht aangedaan. Dat hebben we niet gezien.' beeld Europees Parlement

Amersfoort

Voor de vierde keer sinds 2010 was Peter van Dalen in Israël. Deze keer lag de nadruk op de Westelijke Jordaanoever, het gebied dat deels wordt bestuurd door de Palestijnse Autoriteit. De Europarlementariër sprak er met vertegenwoordigers van de 50.000 Palestijnse christenen die er wonen. ‘Zij zitten tussen hamer en aambeeld. Israël wil Palestijnse families uit de Westbank zien vertrekken, maar tegelijkertijd willen ook moslims christenen weg hebben en hun grond verkopen.’

Van Dalen zegt schrijnende verhalen te hebben gehoord over onrecht dat wordt aangedaan door de Israëlische autoriteiten. ‘Ik snap de voortdurende veiligheidsclaim van de Israëli’s, want Israël is een smalle strook land in een vijandige omgeving. Tege..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen meer geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid al-Hasan* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’

Afbeelding

Kunnen Hongarije en Polen, landen met lak aan de rechtsstaat, de EU voorzitten? Europees Parlement twijfelt

Zijn landen die de Europese Unie geregeld blokkeren en ondemocratisch handelen wel geschikt als voorzitter van diezelfde EU?

Afbeelding

Geweld tegen politie en KFOR-troepen na bot optreden van Kosovaarse regering

Tientallen militairen van de KFOR-vredesmacht in Kosovo raakten gewond bij confrontaties met Servisch-Kosovaarse demonstranten. De oorzaak voor het geweld ligt in het optreden van Kosovo, zeggen de EU en de VS.

Afbeelding

Beruchte Oegandese antihomowet draait lhbt+'ers de duimschroeven verder aan

De nieuwe antihomowetgeving wordt beschouwd als een van de ‘ergste in zijn soort’. Westerse landen, waaronder Nederland, hebben aangekondigd sancties te treffen.