‘We hadden te weinig oog voor de Palestijnse kant’, meent Europarlementariër Van Dalen (ChristenUnie)

Interview
‘We zijn onze christelijke Palestijnse broeders en zusters te lang vergeten.’ Vorige week bezocht Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) Israël om de schijnwerper te zetten op de situatie van deze Palestijnen. Ondertussen is in de ChristenUnie een debat gaande over het Israël-standpunt van de partij. ‘Misschien keken we wel eens weg als we hoorden wat deze Palestijnen overkwam.’
Ruurd Ubels
dinsdag 28 februari 2023 om 12:57 aangepast 2 maart 2023 14:19
Europarlementariër Peter van Dalen: 'Er is Palestijnse christenen veel onrecht aangedaan. Dat hebben we niet gezien.'
Europarlementariër Peter van Dalen: 'Er is Palestijnse christenen veel onrecht aangedaan. Dat hebben we niet gezien.' beeld Europees Parlement

Amersfoort

Voor de vierde keer sinds 2010 was Peter van Dalen in Israël. Deze keer lag de nadruk op de Westelijke Jordaanoever, het gebied dat deels wordt bestuurd door de Palestijnse Autoriteit. De Europarlementariër sprak er met vertegenwoordigers van de 50.000 Palestijnse christenen die er wonen. ‘Zij zitten tussen hamer en aambeeld. Israël wil Palestijnse families uit de Westbank zien vertrekken, maar tegelijkertijd willen ook moslims christenen weg hebben en hun grond verkopen.’

Van Dalen zegt schrijnende verhalen te hebben gehoord over onrecht dat wordt aangedaan door de Israëlische autoriteiten. ‘Ik snap de voortdurende veiligheidsclaim van de Israëli’s, want Israël is een smalle strook land in een vijandige omgeving. Tege..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Hotel Rwanda-held' en Kagame-criticus weer op vrije voeten

Paul Rusesabagina (68) hoeft zijn oude dag niet door te brengen in een Rwandese gevangenis. De volksheld, die wereldwijd bekendheid verwierf door de levens die hij redde tijdens de Rwandese genocide, kreeg gratie.

Afbeelding

Elke 60 kilometer een laadpaal: Europees offensief moet elektrisch rijden aanjagen

Over drie jaar moet op de belangrijkste snelwegen in de Europese Unie om de 60 kilometer een laadstation staan. Daar moet tenminste één snellader aanwezig zijn waarmee de gemiddelde elektrische auto binnen een half uur is opgeladen.

Afbeelding

De Europese Unie chanteren met migranten werkt, weet Tunesië

De Tunesische president Kais Saied speelt ‘spelletjes’ met Europa. In ruil voor het tegenhouden van migranten moet de EU mogelijke kritiek op de toenemende repressie inslikken.

Afbeelding

'Lelijk virus' marburg, afkomstig van fruitvleermuizen, verspreidt zich verder in Afrika

Er is een aanzienlijk risico dat de tropische bloederkoorts marburg zich de komende dagen en weken verder verspreidt in Afrika. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaard.

Afbeelding

Terwijl de Fransen hun sociale model verdedigen, proberen stakende Duitsers er juist aan te ontsnappen

Treinen en bussen reden niet, de luchthavens van Frankfurt en München bleven leeg, 380 duizend passagiers zagen hun vlucht gecanceld. Het openbaar vervoer in Duitsland werd maandag platgelegd door de grootste staking sinds 1992.

Afbeelding

Netanyahu klemgezet door hevige politieke climax in Israël na ontslag van minister van Defensie Gallant

Premier Netanyahu weet op het nippertje een compleet politiek drama te voorkomen door een belangrijke toezegging aan de meest radicale coalitiepartner, Ben Gvir. Onzeker is of de oppositie daarmee akkoord gaat.