‘Ik wil dat Wim wordt uitgeleverd aan Nederland.’ Zedenzaken tegen reformatorische hulpverlener stagneren

Achtergrond
Er zit weinig beweging in de twee rechtszaken tegen de reformatorische ontwikkelingswerker Wim A. Hij wordt verdacht van seksueel misbruik van mannen en vrouwen in Malawi. De vermeende slachtoffers hopen op uitlevering aan Nederland, want ‘de Malawische overheid neemt de zaak niet serieus’. Wim A. heeft inmiddels een nieuwe hulporganisatie opgericht voor ‘slachtoffers van misbruik’.
Olivier van Beemen Annegina Randewijk
maandag 13 februari 2023 om 01:41 aangepast 13:18
De vermeende slachtoffers willen anoniem blijven vanwege angst voor represailles en stigmatisering.
De vermeende slachtoffers willen anoniem blijven vanwege angst voor represailles en stigmatisering. beeld Renee de Vink

Blantyre

Wim A. (52) werd in het voorjaar van 2020 in Malawi gearresteerd en bracht zes dagen in voorlopige hechtenis door op verdenking van seksueel misbruik van negen mannen. Vijf maanden later raakte de voormalige leraar en SGP-secretaris uit Staphorst, die sinds 2009 vrijwel onafgebroken in Malawi woont, ook verwikkeld in een zaak waarin hij werd beschuldigd van mensenhandel en misbruik van drie jonge vrouwen. 

Drie jaar na zijn arrestatie lijkt de rechtsgang hopeloos vast te zitten. Een groot probleem is dat de rechtszaken tegen A. in Malawi, dat behoort tot de vijftien armste landen ter wereld, tal van ogenschijnlijke onrechtmatigheden kennen. Beide partijen beschuldigen elkaar van omkoping en bedreiging van getuigen. Verme..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid al-Hasan* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’

Afbeelding

Kunnen Hongarije en Polen, landen met lak aan de rechtsstaat, de EU voorzitten? Europees Parlement twijfelt

Zijn landen die de Europese Unie geregeld blokkeren en ondemocratisch handelen wel geschikt als voorzitter van diezelfde EU?