Joe Biden roept de Republikeinen op tot samenwerken. ‘Laten we het werk afmaken’

Achtergrond
De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn tweede State of the Union, de jaarlijkse presidentiële toespraak in het Amerikaanse Congres, de focus gelegd op de Amerikaanse economie. Ook riep hij Republikeinen op een joviale manier op tot samenwerking.
Maral Noshad Sharifi / vk
donderdag 9 februari 2023 om 02:00
De Amerikaanse president Joe Biden tijdens zijn tweede State of the Union: ‘Het belastingsysteem is niet eerlijk!'
De Amerikaanse president Joe Biden tijdens zijn tweede State of the Union: ‘Het belastingsysteem is niet eerlijk!' beeld afp / Jacquelyn Martin

Washington

‘Laten we het werk afmaken!’ Het is de zin die een opgewekte Joe Biden dinsdagavond het meest herhaalt. Alles wijst erop tijdens de State of the Union, de presidentiële redevoering, dat Biden met die woorden een herverkiezingscampagne zal ingaan. ‘Ik ben niet eerder zo optimistisch geweest’, zegt hij. ‘Nu zetten we lijnen uit voor de komende decennia!’

De 80-jarige man achter de katheder heeft niets weg van een politicus die uitgespeeld is. Biden brengt zijn troonrede aan het land met energie en kracht – normaliter niet zijn sterkste punten. Hij gooit humor in de strijd. ‘Ik wil uw reputatie niet verpesten,’ zegt hij grijnzend tegen de Republikeinse parlementsvoorzitter Kevin McCarthy achter hem, ‘maar ik kijk ernaar uit om met ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne heeft op verschillende plekken aan het front de aanval ingezet, eerste Leopard 2 gezien

Er zijn steeds meer indicaties dat het Oekraïense leger de aanval heeft ingezet om bezet gebied terug te veroveren. Russische militaire bloggers melden de laatste drie dagen hevige gevechten op verschillende locaties.

Afbeelding

Burgemeester maant New Yorkers binnen te blijven, bosbranden Canada desastreus voor luchtkwaliteit

Door hevige bosbranden in Canada is niet alleen de oostkust van dit land, maar ook die van de Verenigde Staten in dikke rook gehuld. In New York hebben scholen hun buitenactiviteiten afgelast, duizenden vluchten zijn vertraagd.

Afbeelding

Man met mes steekt in op kinderen in speeltuin in Franse Alpenstad Annecy, Nederlands kind gewond

In de Franse stad Annecy heeft een man in een speeltuin peuters aangevallen met een mes. Eén van de gewonde kinderen is Nederlands. De dader is gearresteerd.

Afbeelding

Mondkapjes tegen gevaarlijk vervuilde lucht door Canadese bosbranden

Inwoners van de Amerikaanse stad New York lopen met mondkapjes door de straten. Dit keer niet vanwege een virus, maar omdat de lucht zo vervuild is dat het gevaar oplevert voor hun gezondheid.

Afbeelding

Hoe kan de stuwdam in Oekraïne worden hersteld? 'Duurt zeker vijf jaar en kost miljarden'

Het herstel van de verwoeste stuwdam in Oekraïne gaat zeker vijf jaar duren, zegt 'dijken- en dammenexpert' Zwanenberg van kennisinstituut Deltares. 'Maar zolang de oorlog voortduurt, kun je daar niet mee beginnen.'

Afbeelding

Brussel bindt strijd aan met Polen over wet

De Europese Commissie is een zogeheten inbreukprocedure begonnen tegen EU-lidstaat Polen. Aanleiding hiervoor is een wet die 'Russische invloeden' in Polen beoogt tegen te gaan, maar die volgens Brussel vooral lijkt ontworpen om Poolse oppositiepartijen in diskrediet te brengen..