Joe Biden roept de Republikeinen op tot samenwerken. ‘Laten we het werk afmaken’

Achtergrond
De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn tweede State of the Union, de jaarlijkse presidentiële toespraak in het Amerikaanse Congres, de focus gelegd op de Amerikaanse economie. Ook riep hij Republikeinen op een joviale manier op tot samenwerking.
Maral Noshad Sharifi / vk
donderdag 9 februari 2023 om 02:00
De Amerikaanse president Joe Biden tijdens zijn tweede State of the Union: ‘Het belastingsysteem is niet eerlijk!'
De Amerikaanse president Joe Biden tijdens zijn tweede State of the Union: ‘Het belastingsysteem is niet eerlijk!' beeld afp / Jacquelyn Martin

Washington

‘Laten we het werk afmaken!’ Het is de zin die een opgewekte Joe Biden dinsdagavond het meest herhaalt. Alles wijst erop tijdens de State of the Union, de presidentiële redevoering, dat Biden met die woorden een herverkiezingscampagne zal ingaan. ‘Ik ben niet eerder zo optimistisch geweest’, zegt hij. ‘Nu zetten we lijnen uit voor de komende decennia!’

De 80-jarige man achter de katheder heeft niets weg van een politicus die uitgespeeld is. Biden brengt zijn troonrede aan het land met energie en kracht – normaliter niet zijn sterkste punten. Hij gooit humor in de strijd. ‘Ik wil uw reputatie niet verpesten,’ zegt hij grijnzend tegen de Republikeinse parlementsvoorzitter Kevin McCarthy achter hem, ‘maar ik kijk ernaar uit om met ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Terwijl de Fransen hun sociale model verdedigen, proberen stakende Duitsers er juist aan te ontsnappen

Treinen en bussen reden niet, de luchthavens van Frankfurt en München bleven leeg, 380 duizend passagiers zagen hun vlucht gecanceld. Het openbaar vervoer in Duitsland werd maandag platgelegd door de grootste staking sinds 1992.

Afbeelding

Orthodox-christelijke Kate Forbes verliest nipt de strijd om het Schotse premierschap

In een nek-aan-nek-race met Humza Yousaf heeft de orthodox-christelijke Kate Forbes de strijd verloren om het premierschap van Schotland. Ze lang onder vuur vanwege haar afwijzing van onder meer het homohuwelijk.

Afbeelding

Friet bakken tussen kapotgeschoten gebouwen in Oekraïne: 'De hele dag hoor je kaboem-kaboem'

Franky van Hintum reist regelmatig af naar Oekraïne om friet te bakken voor de lokale bevolking en Oekraïense militairen. ‘Onder ouderen is veel eenzaamheid.’

Afbeelding

Uit de cel naar het front: 5000 keer gratie

Zeker vijfduizend Russische gedetineerden die in Oekraïne voor huurlingenleger Wagner hebben gevochten, hebben inmiddels gratie gekregen. Dat zegt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin in een interview op Telegram. Na een halfjaar in dienst van Wagner komen de criminelen vrij.

Afbeelding

Recordaantal vluchtelingen op Lampedusa aangekomen

Nooit eerder zag het eiland zo’n hoog aantal vluchtelingen in een dag. Ze bereikten het eiland in tientallen verschillende boten, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

Afbeelding

Tsjetsjenen vechten in Oekraïne aan twee kanten mee: 'Ze verraden hun eigen volk voor geld of macht'

In de oorlog tegen Rusland vechten vier Tsjetsjeense bataljons met de Oekraïners mee. Tsjetsjenen hebben eerder met een Russische vernietigingsoorlog te maken gehad. Er zit een controversieel randje aan hun aanwezigheid.