‘We hebben niet eens tijd om te rouwen om onze kinderen.’ In Kahramanmaras gaat het zoeken onverminderd door

Reportage
In de zwaar getroffen stad Kahramanmaras zijn mensen de wanhoop nabij. Kinderen, ouders, ooms en tantes liggen nog onder het puin. ‘Reddingswerkers vinden weleens iemand die na 78 uur nog leefde, maar dat lijkt me hier onmogelijk. Niet in deze kou.’
Jarl van der Ploeg / vk
woensdag 8 februari 2023 om 21:45 aangepast 06:28
Een vrouw rouwt om haar overleden nichtje, bij het Elbistanziekenhuis in Kahramanmaras.
Een vrouw rouwt om haar overleden nichtje, bij het Elbistanziekenhuis in Kahramanmaras. beeld epa / Sedat Suna

Kahramanmaras

Vlak nadat hij samen met zijn collega’s een vrouw uit het puin heeft getrokken, haar misvormde, want vermorzelde lichaam heeft afgeschermd met een stoffig tapijt en nee heeft geschud naar de mensen om hem heen, loopt de reddingswerker naar een muurtje. Hij gaat zitten, doet zijn helm af, wrijft met zijn hand over zijn hoofd en begint dan hard te huilen.

‘De vrouw die ze net gevonden hebben, is de vrouw van de conciërge’, zegt Soner Sardyli (66). ‘Ze woonden hier al zestien jaar, op de vierde verdieping. Geweldige mensen. Eerder vandaag hebben ze een klein meisje gevonden. Ze was bij haar opa en oma op bezoek.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne heeft op verschillende plekken aan het front de aanval ingezet, eerste Leopard 2 gezien

Er zijn steeds meer indicaties dat het Oekraïense leger de aanval heeft ingezet om bezet gebied terug te veroveren. Russische militaire bloggers melden de laatste drie dagen hevige gevechten op verschillende locaties.

Afbeelding

Burgemeester maant New Yorkers binnen te blijven, bosbranden Canada desastreus voor luchtkwaliteit

Door hevige bosbranden in Canada is niet alleen de oostkust van dit land, maar ook die van de Verenigde Staten in dikke rook gehuld. In New York hebben scholen hun buitenactiviteiten afgelast, duizenden vluchten zijn vertraagd.

Afbeelding

Man met mes steekt in op kinderen in speeltuin in Franse Alpenstad Annecy, Nederlands kind gewond

In de Franse stad Annecy heeft een man in een speeltuin peuters aangevallen met een mes. Eén van de gewonde kinderen is Nederlands. De dader is gearresteerd.

Afbeelding

Mondkapjes tegen gevaarlijk vervuilde lucht door Canadese bosbranden

Inwoners van de Amerikaanse stad New York lopen met mondkapjes door de straten. Dit keer niet vanwege een virus, maar omdat de lucht zo vervuild is dat het gevaar oplevert voor hun gezondheid.

Afbeelding

Hoe kan de stuwdam in Oekraïne worden hersteld? 'Duurt zeker vijf jaar en kost miljarden'

Het herstel van de verwoeste stuwdam in Oekraïne gaat zeker vijf jaar duren, zegt 'dijken- en dammenexpert' Zwanenberg van kennisinstituut Deltares. 'Maar zolang de oorlog voortduurt, kun je daar niet mee beginnen.'

Afbeelding

Brussel bindt strijd aan met Polen over wet

De Europese Commissie is een zogeheten inbreukprocedure begonnen tegen EU-lidstaat Polen. Aanleiding hiervoor is een wet die 'Russische invloeden' in Polen beoogt tegen te gaan, maar die volgens Brussel vooral lijkt ontworpen om Poolse oppositiepartijen in diskrediet te brengen..