‘We hebben niet eens tijd om te rouwen om onze kinderen.’ In Kahramanmaras gaat het zoeken onverminderd door

Reportage
In de zwaar getroffen stad Kahramanmaras zijn mensen de wanhoop nabij. Kinderen, ouders, ooms en tantes liggen nog onder het puin. ‘Reddingswerkers vinden weleens iemand die na 78 uur nog leefde, maar dat lijkt me hier onmogelijk. Niet in deze kou.’
Jarl van der Ploeg / vk
woensdag 8 februari 2023 om 21:45 aangepast 9 februari 2023 06:28
Een vrouw rouwt om haar overleden nichtje, bij het Elbistanziekenhuis in Kahramanmaras.
Een vrouw rouwt om haar overleden nichtje, bij het Elbistanziekenhuis in Kahramanmaras. beeld epa / Sedat Suna

Kahramanmaras

Vlak nadat hij samen met zijn collega’s een vrouw uit het puin heeft getrokken, haar misvormde, want vermorzelde lichaam heeft afgeschermd met een stoffig tapijt en nee heeft geschud naar de mensen om hem heen, loopt de reddingswerker naar een muurtje. Hij gaat zitten, doet zijn helm af, wrijft met zijn hand over zijn hoofd en begint dan hard te huilen.

‘De vrouw die ze net gevonden hebben, is de vrouw van de conciërge’, zegt Soner Sardyli (66). ‘Ze woonden hier al zestien jaar, op de vierde verdieping. Geweldige mensen. Eerder vandaag hebben ze een klein meisje gevonden. Ze was bij haar opa en oma op bezoek.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Italiaanse toezichthouder blokkeert snelgroeiende app ChatGPT om privacyproblemen

Als het aan de Italiaanse privacytoezichthouder ligt, is het AI-chatprogramma ChatGPT voorlopig geblokkeerd in Italië. Met wereldwijd 100 miljoen gebruikers binnen twee maanden is het de snelst groeiende app ooit.

Afbeelding

De aanklacht tegen Trump is uniek in de Amerikaanse geschiedenis - en gevaarlijk

Met de aanklacht door een rechtbank in New York tegen oud-president Trump slaat Amerika een weg in die het nog nooit heeft bewandeld en die de verdeeldheid in het land nog verder dreigt aan te wakkeren.

Afbeelding

'Morele woke-strijders vergeten de mens. De sleutel is te vinden in verzoening en niet in strijd'

Filosoof Michael Eze voelt zich emotioneel uitgeput door de woke-beweging. 'Het denken over dekolonisatie is besmet geraakt met de ziekte die wij willen bestrijden: kolonisatie.'

Afbeelding

Dit is de roeptoeter van de oorlog in Rusland: de reactionaire rebel Alexander Doegin

Echt invloedrijk is hij niet meer, maar Rusland in oorlog kan hem goed gebruiken en jongeren van het Forum voor Democratie hangen aan zijn lippen. Alexander Doegin is de spreekbuis voor wat Poetin niet kan zeggen.

Afbeelding

Het grootste maar ook meest genegeerde succes in de strijd tegen aids is een voorbeeld ter navolging

Twintig jaar geleden zorgde een van de beste besluiten van een politicus in deze eeuw voor een doorbraak in de strijd tegen aids. Miljoenen levens zijn er door gered. Maar de man erachter werd en wordt geminacht.

Afbeelding

Ontmijners Charkiv controleren elke centimeter: 'Ontmijnen heeft in een oorlog direct impact. Dat geeft voldoening'

De velden en bossen rond de Oekraïense stad Charkiv liggen bezaaid met explosieven. Oekraïners uit alle lagen van de bevolking - van politieagenten tot schoonheidsspecialisten - melden zich aan als ontmijners.