Wael biedt noodhulp in het zwaar getroffen Syrië: ‘De mensen hier hebben al veel doorstaan, ze zijn uitgeput’

Interview
ZOA-medewerker Wael moest in Aleppo zelf zijn huis uit vluchten voor de aardbeving. Nu helpt hij ter plekke de noodhulp coördineren, die langzaam op gang komt. Veel is nog onduidelijk. ‘Er is geen plek waar we veilig zijn.’
Julia Schipper
woensdag 8 februari 2023 om 17:13 aangepast 08:27
Reddingsoperaties in het puin van een ingestort huis in een wijk in Aleppo.
Reddingsoperaties in het puin van een ingestort huis in een wijk in Aleppo. beeld Epa/stringer

‘Niemand had ooit verwacht dat dit zou gebeuren in Aleppo, een stad die al zo vaak is verwoest. Toch kwam de aardbeving.’ De 58-jarige Wael (achternaam bekend bij de redactie), ZOA-medewerker in Aleppo, klinkt aan de telefoon nog altijd verbijsterd.

Afgelopen maandag werden Syrië en buurland Turkije getroffen door een zware aardbeving. ‘We hoorden verschrikkelijke geluiden en we vluchtten ons huis uit.’ Gelukkig was hij enigszins voorbereid op een noodsituatie en had hij zijn vluchtkoffer al klaar staan. ‘Ik moet mijn familie beschermen.’

Samen met onder andere Dorcas en Tearfund doet hulporganisatie ZOA mee in de gezamenlijke actie van het Christelijk Noodhulpcluster voor de slachtoffers in Syrië, die is opgestart toen ook Giro5..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.