Wael biedt noodhulp in het zwaar getroffen Syrië: ‘De mensen hier hebben al veel doorstaan, ze zijn uitgeput’

Interview
ZOA-medewerker Wael moest in Aleppo zelf zijn huis uit vluchten voor de aardbeving. Nu helpt hij ter plekke de noodhulp coördineren, die langzaam op gang komt. Veel is nog onduidelijk. ‘Er is geen plek waar we veilig zijn.’
Julia Schipper
woensdag 8 februari 2023 om 17:13 aangepast 9 februari 2023 08:27
Reddingsoperaties in het puin van een ingestort huis in een wijk in Aleppo.
Reddingsoperaties in het puin van een ingestort huis in een wijk in Aleppo. beeld Epa/stringer

‘Niemand had ooit verwacht dat dit zou gebeuren in Aleppo, een stad die al zo vaak is verwoest. Toch kwam de aardbeving.’ De 58-jarige Wael (achternaam bekend bij de redactie), ZOA-medewerker in Aleppo, klinkt aan de telefoon nog altijd verbijsterd.

Afgelopen maandag werden Syrië en buurland Turkije getroffen door een zware aardbeving. ‘We hoorden verschrikkelijke geluiden en we vluchtten ons huis uit.’ Gelukkig was hij enigszins voorbereid op een noodsituatie en had hij zijn vluchtkoffer al klaar staan. ‘Ik moet mijn familie beschermen.’

Samen met onder andere Dorcas en Tearfund doet hulporganisatie ZOA mee in de gezamenlijke actie van het Christelijk Noodhulpcluster voor de slachtoffers in Syrië, die is opgestart toen ook Giro5..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.

Afbeelding

Amerikaanse leger mag geen drugsoorlog voeren in Mexico, zegt de president. 'Wij zijn geen kolonie'

Verschillende Republikeinse politici willen het leger van de VS inzetten in de strijd tegen drugskartels in Mexico. Maar de Mexicaanse president is niet gediend van Amerikaans militair avonturisme in zijn land.

Afbeelding

Hoop op vrede in Jemen groeit door gevangenenruil Saoedi-Arabië en Houthi-rebellen

Gesprekken tussen Saoedi-Arabië en de door Iran gesteunde Houthi-beweging leveren serieuze resultaten op. Het akkoord volgt op het onverwachte herstel van de relatie tussen Saoedi-Arabië en Iran.

Afbeelding

Waarom een protestantse partij ervoor kiest om Noord-Ierland al meer dan een jaar onbestuurbaar te maken

Wat hebben landen als Noord-Korea, België en Mexico wel, en Noord-Ierland niet? Een regering. Vijf vragen en antwoorden over de protestantse DUP en waarom ze Noord-Ierland al een jaar onbestuurbaar maken.