Aardbeving Syrië en Turkije: ‘We hebben geen dekens, geen tenten. We hebben het alleen maar koud’

Reportage
De hulpoperatie aan de slachtoffers van de aardbeving in het grensgebied van Turkije en Syrië lijkt een logistieke nachtmerrie te worden. Vliegvelden zijn onbruikbaar, wegen onbegaanbaar, de kou extreem. Wie kan, bivakkeert in zijn auto. Wachtend tot er hulp komt.
Jarl van der Ploeg / vk
woensdag 8 februari 2023 om 03:20 aangepast 06:52
De eerste trucks met hulpgoederen arriveren in de namiddag in Göksun. Mannen staan klaar om die uit te laden.
De eerste trucks met hulpgoederen arriveren in de namiddag in Göksun. Mannen staan klaar om die uit te laden. beeld Guus Dubbelman

Göksun

Toen Yunus Avci zondagavond naar zijn slaapkamer liep, de dekens van zijn bed omsloeg en vervolgens langzaam in slaap viel, was het aanbreken van een nieuwe dag gewoon nog een vanzelfsprekendheid. Maar twee dagen later struint hij opeens door de bevroren straten van Göksun, een grotendeels verwoeste stad 70 kilometer verwijderd van zijn eigen ingestorte huis, en is hij samen met zijn oom op zoek naar brandhout en benzine.

Zijn stad Kahramanmaraş is kapot, een deel van zijn familie slaapt in de auto, de rest in een zelfgemaakte tent van landbouwplastic, het dodental in zijn regio waarin hij zijn hele leven woonde, loopt inmiddels in de vele duizenden en als halverwege zijn zin opeens de grond begint te trillen, begint direct daarna o..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.

Afbeelding

Amerikaanse leger mag geen drugsoorlog voeren in Mexico, zegt de president. 'Wij zijn geen kolonie'

Verschillende Republikeinse politici willen het leger van de VS inzetten in de strijd tegen drugskartels in Mexico. Maar de Mexicaanse president is niet gediend van Amerikaans militair avonturisme in zijn land.

Afbeelding

Hoop op vrede in Jemen groeit door gevangenenruil Saoedi-Arabië en Houthi-rebellen

Gesprekken tussen Saoedi-Arabië en de door Iran gesteunde Houthi-beweging leveren serieuze resultaten op. Het akkoord volgt op het onverwachte herstel van de relatie tussen Saoedi-Arabië en Iran.

Afbeelding

Waarom een protestantse partij ervoor kiest om Noord-Ierland al meer dan een jaar onbestuurbaar te maken

Wat hebben landen als Noord-Korea, België en Mexico wel, en Noord-Ierland niet? Een regering. Vijf vragen en antwoorden over de protestantse DUP en waarom ze Noord-Ierland al een jaar onbestuurbaar maken.