Aardbeving Syrië en Turkije: ‘We hebben geen dekens, geen tenten. We hebben het alleen maar koud’

Reportage
De hulpoperatie aan de slachtoffers van de aardbeving in het grensgebied van Turkije en Syrië lijkt een logistieke nachtmerrie te worden. Vliegvelden zijn onbruikbaar, wegen onbegaanbaar, de kou extreem. Wie kan, bivakkeert in zijn auto. Wachtend tot er hulp komt.
Jarl van der Ploeg / vk
woensdag 8 februari 2023 om 03:20 aangepast 06:52
De eerste trucks met hulpgoederen arriveren in de namiddag in Göksun. Mannen staan klaar om die uit te laden.
De eerste trucks met hulpgoederen arriveren in de namiddag in Göksun. Mannen staan klaar om die uit te laden. beeld Guus Dubbelman

Göksun

Toen Yunus Avci zondagavond naar zijn slaapkamer liep, de dekens van zijn bed omsloeg en vervolgens langzaam in slaap viel, was het aanbreken van een nieuwe dag gewoon nog een vanzelfsprekendheid. Maar twee dagen later struint hij opeens door de bevroren straten van Göksun, een grotendeels verwoeste stad 70 kilometer verwijderd van zijn eigen ingestorte huis, en is hij samen met zijn oom op zoek naar brandhout en benzine.

Zijn stad Kahramanmaraş is kapot, een deel van zijn familie slaapt in de auto, de rest in een zelfgemaakte tent van landbouwplastic, het dodental in zijn regio waarin hij zijn hele leven woonde, loopt inmiddels in de vele duizenden en als halverwege zijn zin opeens de grond begint te trillen, begint direct daarna o..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.