Syrische ooggetuigen voelen grond onder hun voeten schudden: ‘De schokken duurden wel twee minuten’

Interview
Syrische vluchtelingen in het Turkse Gaziantep zien dat de noodhulp vooralsnog uitblijft. Aan de andere kant van de grens, in het Syrische Idlib, liggen volgens een ooggetuige dinsdagmiddag ook nog talloze mensen onder het puin. ‘Een vriend van mij is met zijn hele familie omgekomen.’
Anneke Stoffelen en Irene de Zwaan / vk
woensdag 8 februari 2023 om 03:00 aangepast 10:38
In de Turkse stad Gaziantep heeft de aardbeving veel schade aangericht.
In de Turkse stad Gaziantep heeft de aardbeving veel schade aangericht. beeld afp / Adem Altan

Ahmad Roumi (35), Syrische vluchteling in Gaziantep

‘Maandagochtend, even na vieren, werden we opgeschrikt door de eerste grote schok. Daarna volgden er nog twee. Alles bewoog onder onze voeten. Ik ben meteen opgestaan om de kinderen uit bed te halen van mijn twee zussen, met wie ik samenwoon. Ze huilden en schreeuwden. Het was duidelijk dat ze niet snapten wat er aan de hand was.

Daarna zijn we met z’n allen naar buiten gegaan. Er lag sneeuw en het regende. Mensen verzamelden zich onder de balkons om te schuilen. Dat was eigenlijk heel gevaarlijk, want de gebouwen konden elk moment instorten. Met dekens hielden we onszelf warm.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.