Syrische ooggetuigen voelen grond onder hun voeten schudden: ‘De schokken duurden wel twee minuten’

Interview
Syrische vluchtelingen in het Turkse Gaziantep zien dat de noodhulp vooralsnog uitblijft. Aan de andere kant van de grens, in het Syrische Idlib, liggen volgens een ooggetuige dinsdagmiddag ook nog talloze mensen onder het puin. ‘Een vriend van mij is met zijn hele familie omgekomen.’
Anneke Stoffelen en Irene de Zwaan / vk
woensdag 8 februari 2023 om 03:00 aangepast 15 februari 2023 10:38
In de Turkse stad Gaziantep heeft de aardbeving veel schade aangericht.
In de Turkse stad Gaziantep heeft de aardbeving veel schade aangericht. beeld afp / Adem Altan

Ahmad Roumi (35), Syrische vluchteling in Gaziantep

‘Maandagochtend, even na vieren, werden we opgeschrikt door de eerste grote schok. Daarna volgden er nog twee. Alles bewoog onder onze voeten. Ik ben meteen opgestaan om de kinderen uit bed te halen van mijn twee zussen, met wie ik samenwoon. Ze huilden en schreeuwden. Het was duidelijk dat ze niet snapten wat er aan de hand was.

Daarna zijn we met z’n allen naar buiten gegaan. Er lag sneeuw en het regende. Mensen verzamelden zich onder de balkons om te schuilen. Dat was eigenlijk heel gevaarlijk, want de gebouwen konden elk moment instorten. Met dekens hielden we onszelf warm.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.

Afbeelding

Amerikaanse leger mag geen drugsoorlog voeren in Mexico, zegt de president. 'Wij zijn geen kolonie'

Verschillende Republikeinse politici willen het leger van de VS inzetten in de strijd tegen drugskartels in Mexico. Maar de Mexicaanse president is niet gediend van Amerikaans militair avonturisme in zijn land.

Afbeelding

Hoop op vrede in Jemen groeit door gevangenenruil Saoedi-Arabië en Houthi-rebellen

Gesprekken tussen Saoedi-Arabië en de door Iran gesteunde Houthi-beweging leveren serieuze resultaten op. Het akkoord volgt op het onverwachte herstel van de relatie tussen Saoedi-Arabië en Iran.

Afbeelding

Waarom een protestantse partij ervoor kiest om Noord-Ierland al meer dan een jaar onbestuurbaar te maken

Wat hebben landen als Noord-Korea, België en Mexico wel, en Noord-Ierland niet? Een regering. Vijf vragen en antwoorden over de protestantse DUP en waarom ze Noord-Ierland al een jaar onbestuurbaar maken.