Syrische ooggetuigen voelen grond onder hun voeten schudden: ‘De schokken duurden wel twee minuten’

Interview
Syrische vluchtelingen in het Turkse Gaziantep zien dat de noodhulp vooralsnog uitblijft. Aan de andere kant van de grens, in het Syrische Idlib, liggen volgens een ooggetuige dinsdagmiddag ook nog talloze mensen onder het puin. ‘Een vriend van mij is met zijn hele familie omgekomen.’
Anneke Stoffelen en Irene de Zwaan / vk
woensdag 8 februari 2023 om 03:00 aangepast 15 februari 2023 10:38
In de Turkse stad Gaziantep heeft de aardbeving veel schade aangericht.
In de Turkse stad Gaziantep heeft de aardbeving veel schade aangericht. beeld afp / Adem Altan

Ahmad Roumi (35), Syrische vluchteling in Gaziantep

‘Maandagochtend, even na vieren, werden we opgeschrikt door de eerste grote schok. Daarna volgden er nog twee. Alles bewoog onder onze voeten. Ik ben meteen opgestaan om de kinderen uit bed te halen van mijn twee zussen, met wie ik samenwoon. Ze huilden en schreeuwden. Het was duidelijk dat ze niet snapten wat er aan de hand was.

Daarna zijn we met z’n allen naar buiten gegaan. Er lag sneeuw en het regende. Mensen verzamelden zich onder de balkons om te schuilen. Dat was eigenlijk heel gevaarlijk, want de gebouwen konden elk moment instorten. Met dekens hielden we onszelf warm.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tsjetsjenen vechten in Oekraïne aan twee kanten mee: 'Ze verraden hun eigen volk voor geld of macht'

In de oorlog tegen Rusland vechten vier Tsjetsjeense bataljons met de Oekraïners mee. Tsjetsjenen hebben eerder met een Russische vernietigingsoorlog te maken gehad. Er zit een controversieel randje aan hun aanwezigheid.

Afbeelding

'Das Auto' rijdt Europese top in de wielen: Duitse relatieproblemen werken door in Europees verband

Over Duitsland klonken bittere woorden op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel werd gehouden. De Duitsers gijzelden de Europese klimaatplannen omdat ze maar geen afscheid konden nemen van das Auto.

Afbeelding

Canada kent een recordgroei van de bevolking door een 'agressief immigratieplan' van de regering

De Canadese bevolking is met ruim een miljoen mensen gegroeid. En de regering wil nog eens anderhalf miljoen extra immigranten. Toch gaan president Biden en premier Trudeau een onverhard weggetje sluiten.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.