‘Dit is erger dan twaalf jaar oorlog’ - de aardbeving is voor Noord-Syrië de overtreffende ramp

Achtergrond
Het noordwesten van Syrië lijkt nog zwaarder te zijn getroffen door de aardbeving dan zuid-Turkije. Maar er is ook al een netwerk van hulporganisaties, die nu alles op alles zetten.
Jan van Benthem
dinsdag 7 februari 2023 om 18:00 aangepast 8 februari 2023 08:14
Burgers en hulpverleners van de Witte Helmen zoeken naar overlevenden in het puin van de stad Harem.
Burgers en hulpverleners van de Witte Helmen zoeken naar overlevenden in het puin van de stad Harem. beeld dpa / Anas Alkharboutli

Damascus – Aleppo

Terwijl vanuit ook Nederland vrijwel direct hulp en reddingsteams naar Turkije op weg zijn gegaan, is de situatie in het ook getroffen deel van Syrië veel lastiger. Het Syrische staatspersbureau SANA geeft erg weinig details, maar van wat er wel wordt gemeld is het beeld dat van een bijna allesverwoestende ramp. In bekende steden als Aleppo, Homs, Latakia en deels ook Tartous zijn honderden gebouwen ingestort of zwaar beschadigd. ‘Mijn vriendin in Aleppo zei dat de aardbeving erger was dan de twaalf jaar oorlog ervoor met al z’n bommen en raketten. Het was echt angstaanjagend, een onvergelijkbare verschrikking’, vertelt de Syrische Mouna Toubal uit Leeuwarden en zelf ook afkomstig uit die stad. 

In de noordwestelijke regio I..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.

Afbeelding

Amerikaanse leger mag geen drugsoorlog voeren in Mexico, zegt de president. 'Wij zijn geen kolonie'

Verschillende Republikeinse politici willen het leger van de VS inzetten in de strijd tegen drugskartels in Mexico. Maar de Mexicaanse president is niet gediend van Amerikaans militair avonturisme in zijn land.

Afbeelding

Hoop op vrede in Jemen groeit door gevangenenruil Saoedi-Arabië en Houthi-rebellen

Gesprekken tussen Saoedi-Arabië en de door Iran gesteunde Houthi-beweging leveren serieuze resultaten op. Het akkoord volgt op het onverwachte herstel van de relatie tussen Saoedi-Arabië en Iran.

Afbeelding

Waarom een protestantse partij ervoor kiest om Noord-Ierland al meer dan een jaar onbestuurbaar te maken

Wat hebben landen als Noord-Korea, België en Mexico wel, en Noord-Ierland niet? Een regering. Vijf vragen en antwoorden over de protestantse DUP en waarom ze Noord-Ierland al een jaar onbestuurbaar maken.