‘Dit is erger dan twaalf jaar oorlog’ - de aardbeving is voor Noord-Syrië de overtreffende ramp

Achtergrond
Het noordwesten van Syrië lijkt nog zwaarder te zijn getroffen door de aardbeving dan zuid-Turkije. Maar er is ook al een netwerk van hulporganisaties, die nu alles op alles zetten.
Jan van Benthem
dinsdag 7 februari 2023 om 18:00 aangepast 8 februari 2023 08:14
Burgers en hulpverleners van de Witte Helmen zoeken naar overlevenden in het puin van de stad Harem.
Burgers en hulpverleners van de Witte Helmen zoeken naar overlevenden in het puin van de stad Harem. beeld dpa / Anas Alkharboutli

Damascus – Aleppo

Terwijl vanuit ook Nederland vrijwel direct hulp en reddingsteams naar Turkije op weg zijn gegaan, is de situatie in het ook getroffen deel van Syrië veel lastiger. Het Syrische staatspersbureau SANA geeft erg weinig details, maar van wat er wel wordt gemeld is het beeld dat van een bijna allesverwoestende ramp. In bekende steden als Aleppo, Homs, Latakia en deels ook Tartous zijn honderden gebouwen ingestort of zwaar beschadigd. ‘Mijn vriendin in Aleppo zei dat de aardbeving erger was dan de twaalf jaar oorlog ervoor met al z’n bommen en raketten. Het was echt angstaanjagend, een onvergelijkbare verschrikking’, vertelt de Syrische Mouna Toubal uit Leeuwarden en zelf ook afkomstig uit die stad. 

In de noordwestelijke regio I..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Canada kent een recordgroei van de bevolking door een 'agressief immigratieplan' van de regering

De Canadese bevolking is met ruim een miljoen mensen gegroeid. En de regering wil nog eens anderhalf miljoen extra immigranten. Toch gaan president Biden en premier Trudeau een onverhard weggetje sluiten.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.