‘Dit is erger dan twaalf jaar oorlog’ - de aardbeving is voor Noord-Syrië de overtreffende ramp

Achtergrond
Het noordwesten van Syrië lijkt nog zwaarder te zijn getroffen door de aardbeving dan zuid-Turkije. Maar er is ook al een netwerk van hulporganisaties, die nu alles op alles zetten.
Jan van Benthem
dinsdag 7 februari 2023 om 18:00 aangepast 08:14
Burgers en hulpverleners van de Witte Helmen zoeken naar overlevenden in het puin van de stad Harem.
Burgers en hulpverleners van de Witte Helmen zoeken naar overlevenden in het puin van de stad Harem. beeld dpa / Anas Alkharboutli

Damascus – Aleppo

Terwijl vanuit ook Nederland vrijwel direct hulp en reddingsteams naar Turkije op weg zijn gegaan, is de situatie in het ook getroffen deel van Syrië veel lastiger. Het Syrische staatspersbureau SANA geeft erg weinig details, maar van wat er wel wordt gemeld is het beeld dat van een bijna allesverwoestende ramp. In bekende steden als Aleppo, Homs, Latakia en deels ook Tartous zijn honderden gebouwen ingestort of zwaar beschadigd. ‘Mijn vriendin in Aleppo zei dat de aardbeving erger was dan de twaalf jaar oorlog ervoor met al z’n bommen en raketten. Het was echt angstaanjagend, een onvergelijkbare verschrikking’, vertelt de Syrische Mouna Toubal uit Leeuwarden en zelf ook afkomstig uit die stad. 

In de noordwestelijke regio I..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.