Aardbeving Turkije vond plaats op breuk die de mens al eeuwenlang geselt

Analyse
De plek in Turkije waar de natuur maandagochtend in alle vroegte toesloeg, is een van de dodelijkste plaatsen op aarde, zo ondervond men van de Byzantijnen tot de Armenen. De laatste tijd bouwde de kracht zich er weer op.
Maarten Keulemans / vk
maandag 6 februari 2023 om 20:15
Mensen zoeken in Diyarbakir, Turkije, naar overlevenden.
Mensen zoeken in Diyarbakir, Turkije, naar overlevenden. beeld Ilyas Akengin / afp

Gaziantep

Vraag geofysicus Rob Govers (Universiteit Utrecht) wat een mens zich ongeveer moet voorstellen bij de aardbevingskracht van 7,8 die vanochtend vrijkwam in Zuid-Turkije en dit is zijn antwoord: ‘Je komt al snel uit op vergelijkingen met de achtbaan. Dit gaat over versnellingen, van tientallen procenten van de zwaartekrachtsversnelling. En dat minutenlang.’ Begin van de middag volgde nóg een zware aardbeving, honderd kilometer noordelijker, van kracht 7.5.

Experts zijn verbluft over de ontzaglijke kracht waarmee vanochtend in alle vroegte op zo’n 18 kilometer diep de aardplaten losscheurden. ‘Het heeft hier lange tijd op slot gezeten, dus we wisten wel dat hier zich iets opbouwde’, zegt Govers.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.

Afbeelding

Amerikaanse leger mag geen drugsoorlog voeren in Mexico, zegt de president. 'Wij zijn geen kolonie'

Verschillende Republikeinse politici willen het leger van de VS inzetten in de strijd tegen drugskartels in Mexico. Maar de Mexicaanse president is niet gediend van Amerikaans militair avonturisme in zijn land.

Afbeelding

Hoop op vrede in Jemen groeit door gevangenenruil Saoedi-Arabië en Houthi-rebellen

Gesprekken tussen Saoedi-Arabië en de door Iran gesteunde Houthi-beweging leveren serieuze resultaten op. Het akkoord volgt op het onverwachte herstel van de relatie tussen Saoedi-Arabië en Iran.

Afbeelding

Waarom een protestantse partij ervoor kiest om Noord-Ierland al meer dan een jaar onbestuurbaar te maken

Wat hebben landen als Noord-Korea, België en Mexico wel, en Noord-Ierland niet? Een regering. Vijf vragen en antwoorden over de protestantse DUP en waarom ze Noord-Ierland al een jaar onbestuurbaar maken.