In Hongkong is de drie maanden durende rechtszaak tegen prodemocratische 47 dissidenten gestart

Achtergrond
Na ruim twee jaar voorarrest staan 47 prodemocratische dissidenten voor een speciaal geselecteerde rechtbank in Hongkong. Hen dreigt tot levenslange gevangenisstraf voor het organiseren van voorverkiezingen.
Jan van Benthem
maandag 6 februari 2023 om 19:53
Politieagenten omsingelen leden van de Bond van Sociaal-Democraten die protesteren tegen de berechting van 47 prodemocratische activisten.
Politieagenten omsingelen leden van de Bond van Sociaal-Democraten die protesteren tegen de berechting van 47 prodemocratische activisten. beeld afp / Peter Parks

Hongkong

Voor het eerst sinds China de ‘Nationale veiligheidswet’ voor Hongkong in juni 2020 heeft aangenomen, staan sinds maandag tientallen dissidenten voor de rechter. De beschuldiging tegen de 47 politici, academici, journalisten, vakbondsmedewerkers en ander prodemocratische activisten is dat ze ‘een grootschalig en goed georganiseerd plan’ hadden opgesteld om ‘de regering van Hongkong te ondermijnen’.

Het plan bestond concreet uit het houden van voorverkiezingen in 2020 om die prodemocratische kandidaten te selecteren die een goede kans zouden maken om in de Wetgevende vergadering (het parlement) van Hongkong te worden gekozen. Ongeveer 600.000 inwoners van Hongkong hebben aan deze voorverkiezingen deelgenomen. In de aanklacht tegen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.