In Hongkong is de drie maanden durende rechtszaak tegen prodemocratische 47 dissidenten gestart

Achtergrond
Na ruim twee jaar voorarrest staan 47 prodemocratische dissidenten voor een speciaal geselecteerde rechtbank in Hongkong. Hen dreigt tot levenslange gevangenisstraf voor het organiseren van voorverkiezingen.
Jan van Benthem
maandag 6 februari 2023 om 19:53
Politieagenten omsingelen leden van de Bond van Sociaal-Democraten die protesteren tegen de berechting van 47 prodemocratische activisten.
Politieagenten omsingelen leden van de Bond van Sociaal-Democraten die protesteren tegen de berechting van 47 prodemocratische activisten. beeld afp / Peter Parks

Hongkong

Voor het eerst sinds China de ‘Nationale veiligheidswet’ voor Hongkong in juni 2020 heeft aangenomen, staan sinds maandag tientallen dissidenten voor de rechter. De beschuldiging tegen de 47 politici, academici, journalisten, vakbondsmedewerkers en ander prodemocratische activisten is dat ze ‘een grootschalig en goed georganiseerd plan’ hadden opgesteld om ‘de regering van Hongkong te ondermijnen’.

Het plan bestond concreet uit het houden van voorverkiezingen in 2020 om die prodemocratische kandidaten te selecteren die een goede kans zouden maken om in de Wetgevende vergadering (het parlement) van Hongkong te worden gekozen. Ongeveer 600.000 inwoners van Hongkong hebben aan deze voorverkiezingen deelgenomen. In de aanklacht tegen ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.

Afbeelding

Amerikaanse leger mag geen drugsoorlog voeren in Mexico, zegt de president. 'Wij zijn geen kolonie'

Verschillende Republikeinse politici willen het leger van de VS inzetten in de strijd tegen drugskartels in Mexico. Maar de Mexicaanse president is niet gediend van Amerikaans militair avonturisme in zijn land.

Afbeelding

Hoop op vrede in Jemen groeit door gevangenenruil Saoedi-Arabië en Houthi-rebellen

Gesprekken tussen Saoedi-Arabië en de door Iran gesteunde Houthi-beweging leveren serieuze resultaten op. Het akkoord volgt op het onverwachte herstel van de relatie tussen Saoedi-Arabië en Iran.

Afbeelding

Waarom een protestantse partij ervoor kiest om Noord-Ierland al meer dan een jaar onbestuurbaar te maken

Wat hebben landen als Noord-Korea, België en Mexico wel, en Noord-Ierland niet? Een regering. Vijf vragen en antwoorden over de protestantse DUP en waarom ze Noord-Ierland al een jaar onbestuurbaar maken.