Pervez Musharraf (1943-2023), de redder van Pakistan die door niemand meer werd geloofd

Achtergrond
Toen hij in 1999 de macht greep waren de meeste Pakistani eigenlijk wel blij. Niet zozeer omdat ze zo dol waren op de zondag overleden Pervez Musharraf, maar omdat zijn voorgangers zo slecht waren. Die waren corrupt en hadden van het land een rommeltje gemaakt.
Michel Maas / vk
maandag 6 februari 2023 om 17:13
Generaal, politicus en de tiende president van Pakistan, Pervez Musharraf in 2006.
Generaal, politicus en de tiende president van Pakistan, Pervez Musharraf in 2006. beeld afp / Aamir Qureshi

De Pakistani hadden het mis. Negen jaar later was 63 procent van hen blij dat hij weer opstapte. Het land was er onder zijn bestuur niet echt op vooruitgegaan. Musharraf zag zichzelf als de verlosser van Pakistan, maar dat was hij niet. De Amerikaanse ambassadeur Anne Patterson noemde hem bij zijn aftreden in 2008 in een door Wikileaks onthulde email ‘een soldaat die nooit een goede politicus was geworden’.

Ook zat de tijd hem niet mee. Het zou niet lang duren voordat de gebeurtenissen Pakistan in het centrum van de wereldpolitiek zouden manoeuvreren. Toonaangevend zou de aanslag worden van 9/11, oftewel 11 september 2001 op het World Trade Center in New York. De Amerikaanse president George W. Bush riep de war on terror uit en opende de jac..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.

Afbeelding

Amerikaanse leger mag geen drugsoorlog voeren in Mexico, zegt de president. 'Wij zijn geen kolonie'

Verschillende Republikeinse politici willen het leger van de VS inzetten in de strijd tegen drugskartels in Mexico. Maar de Mexicaanse president is niet gediend van Amerikaans militair avonturisme in zijn land.

Afbeelding

Hoop op vrede in Jemen groeit door gevangenenruil Saoedi-Arabië en Houthi-rebellen

Gesprekken tussen Saoedi-Arabië en de door Iran gesteunde Houthi-beweging leveren serieuze resultaten op. Het akkoord volgt op het onverwachte herstel van de relatie tussen Saoedi-Arabië en Iran.

Afbeelding

Waarom een protestantse partij ervoor kiest om Noord-Ierland al meer dan een jaar onbestuurbaar te maken

Wat hebben landen als Noord-Korea, België en Mexico wel, en Noord-Ierland niet? Een regering. Vijf vragen en antwoorden over de protestantse DUP en waarom ze Noord-Ierland al een jaar onbestuurbaar maken.