Pervez Musharraf (1943-2023), de redder van Pakistan die door niemand meer werd geloofd

Achtergrond
Toen hij in 1999 de macht greep waren de meeste Pakistani eigenlijk wel blij. Niet zozeer omdat ze zo dol waren op de zondag overleden Pervez Musharraf, maar omdat zijn voorgangers zo slecht waren. Die waren corrupt en hadden van het land een rommeltje gemaakt.
Michel Maas / vk
maandag 6 februari 2023 om 17:13
Generaal, politicus en de tiende president van Pakistan, Pervez Musharraf in 2006.
Generaal, politicus en de tiende president van Pakistan, Pervez Musharraf in 2006. beeld afp / Aamir Qureshi

De Pakistani hadden het mis. Negen jaar later was 63 procent van hen blij dat hij weer opstapte. Het land was er onder zijn bestuur niet echt op vooruitgegaan. Musharraf zag zichzelf als de verlosser van Pakistan, maar dat was hij niet. De Amerikaanse ambassadeur Anne Patterson noemde hem bij zijn aftreden in 2008 in een door Wikileaks onthulde email ‘een soldaat die nooit een goede politicus was geworden’.

Ook zat de tijd hem niet mee. Het zou niet lang duren voordat de gebeurtenissen Pakistan in het centrum van de wereldpolitiek zouden manoeuvreren. Toonaangevend zou de aanslag worden van 9/11, oftewel 11 september 2001 op het World Trade Center in New York. De Amerikaanse president George W. Bush riep de war on terror uit en opende de jac..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.