Russische buitenlandminister Lavrov bezoekt Mali: Banden tussen Moskou en Bamako steeds inniger

Achtergrond
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is voor een tweedaags bezoek in Mali. Het is de eerste keer dat een Russische minister van Buitenlandse Zaken het West-Afrikaanse land bezoekt. De banden tussen beide landen worden steeds nauwer.
Joost Bastmeijer / vk
maandag 6 februari 2023 om 16:45
Sergej Lavrov is voor het eerst in Mali. De reis van Lavrov laat zien hoe de Malinese junta de banden met Rusland blijft versterken.
Sergej Lavrov is voor het eerst in Mali. De reis van Lavrov laat zien hoe de Malinese junta de banden met Rusland blijft versterken. beeld Ameer Al-mohammedawi/dpa

Bamako

De reis van Lavrov, die door de Malinezen een ‘vriendschaps- en werkbezoek’ wordt genoemd, laat zien hoe de Malinese junta de banden met Rusland blijft versterken. Nadat de huidige militaire leiders in 2020 middels een coup aan de macht kwamen, zijn de banden met oud-kolonisator Frankrijk aanzienlijk bekoeld. 

Vanwege de samenwerking van de regering met de Russische huurlingengroep Wagner, berucht vanwege misdaden in onder meer Oekraïne en de Centraal Afrikaanse Republiek, trokken de Fransen hun vijfduizendkoppige troepenmacht terug. In reactie hierop werd het met Frans geld gesteunde ngo’s verboden hun werk te doen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.