Russische buitenlandminister Lavrov bezoekt Mali: Banden tussen Moskou en Bamako steeds inniger

Achtergrond
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is voor een tweedaags bezoek in Mali. Het is de eerste keer dat een Russische minister van Buitenlandse Zaken het West-Afrikaanse land bezoekt. De banden tussen beide landen worden steeds nauwer.
Joost Bastmeijer / vk
maandag 6 februari 2023 om 16:45
Sergej Lavrov is voor het eerst in Mali. De reis van Lavrov laat zien hoe de Malinese junta de banden met Rusland blijft versterken.
Sergej Lavrov is voor het eerst in Mali. De reis van Lavrov laat zien hoe de Malinese junta de banden met Rusland blijft versterken. beeld Ameer Al-mohammedawi/dpa

Bamako

De reis van Lavrov, die door de Malinezen een ‘vriendschaps- en werkbezoek’ wordt genoemd, laat zien hoe de Malinese junta de banden met Rusland blijft versterken. Nadat de huidige militaire leiders in 2020 middels een coup aan de macht kwamen, zijn de banden met oud-kolonisator Frankrijk aanzienlijk bekoeld. 

Vanwege de samenwerking van de regering met de Russische huurlingengroep Wagner, berucht vanwege misdaden in onder meer Oekraïne en de Centraal Afrikaanse Republiek, trokken de Fransen hun vijfduizendkoppige troepenmacht terug. In reactie hierop werd het met Frans geld gesteunde ngo’s verboden hun werk te doen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.

Afbeelding

Amerikaanse leger mag geen drugsoorlog voeren in Mexico, zegt de president. 'Wij zijn geen kolonie'

Verschillende Republikeinse politici willen het leger van de VS inzetten in de strijd tegen drugskartels in Mexico. Maar de Mexicaanse president is niet gediend van Amerikaans militair avonturisme in zijn land.

Afbeelding

Hoop op vrede in Jemen groeit door gevangenenruil Saoedi-Arabië en Houthi-rebellen

Gesprekken tussen Saoedi-Arabië en de door Iran gesteunde Houthi-beweging leveren serieuze resultaten op. Het akkoord volgt op het onverwachte herstel van de relatie tussen Saoedi-Arabië en Iran.

Afbeelding

Waarom een protestantse partij ervoor kiest om Noord-Ierland al meer dan een jaar onbestuurbaar te maken

Wat hebben landen als Noord-Korea, België en Mexico wel, en Noord-Ierland niet? Een regering. Vijf vragen en antwoorden over de protestantse DUP en waarom ze Noord-Ierland al een jaar onbestuurbaar maken.