Ballonkunde voor beginners: hoe bestuur je een spionageballon? Vier vragen

Achtergrond
De Chinese ballon die dit weekend werd neergeschoten door de Verenigde Staten was volgens de Amerikanen een spionageballon die zijn route doelgericht bepaalde. Maar: kan dat met een ballon?
George van Hal / vk
maandag 6 februari 2023 om 16:30
De Chinese ballon valt naar beneden, richting de oceaan, nadat de Verenigde Staten hem heeft neergeschoten.
De Chinese ballon valt naar beneden, richting de oceaan, nadat de Verenigde Staten hem heeft neergeschoten. beeld zuma / Joe Granita

 Hoe verhouden dit soort ballonnen zich tot ‘gewone’ ballonnen?

‘Hoe groter de ballon, hoe hoger je ermee kunt komen’, zegt ingenieur Wouter Laauwen van SRON, het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek. Ballonnen bevatten meestal helium – ‘lichter dan lucht’ – zodat de ballon opstijgt. Heb je meer helium, dan kun je meer tillen en hoger komen.

Laauwen werkt onder meer mee aan Gusto, een telescoop die in december omhoog gaat en hangt aan een ballon. De ballon tilt de telescoop tot boven de storende invloed van de aardatmosfeer. Daarbij komt hij grofweg zo hoog als de Chinese ballon, die werd waargenomen op 40 kilometer boven het aardoppervlak.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.

Afbeelding

Amerikaanse leger mag geen drugsoorlog voeren in Mexico, zegt de president. 'Wij zijn geen kolonie'

Verschillende Republikeinse politici willen het leger van de VS inzetten in de strijd tegen drugskartels in Mexico. Maar de Mexicaanse president is niet gediend van Amerikaans militair avonturisme in zijn land.

Afbeelding

Hoop op vrede in Jemen groeit door gevangenenruil Saoedi-Arabië en Houthi-rebellen

Gesprekken tussen Saoedi-Arabië en de door Iran gesteunde Houthi-beweging leveren serieuze resultaten op. Het akkoord volgt op het onverwachte herstel van de relatie tussen Saoedi-Arabië en Iran.

Afbeelding

Waarom een protestantse partij ervoor kiest om Noord-Ierland al meer dan een jaar onbestuurbaar te maken

Wat hebben landen als Noord-Korea, België en Mexico wel, en Noord-Ierland niet? Een regering. Vijf vragen en antwoorden over de protestantse DUP en waarom ze Noord-Ierland al een jaar onbestuurbaar maken.