Ballonkunde voor beginners: hoe bestuur je een spionageballon? Vier vragen

Achtergrond
De Chinese ballon die dit weekend werd neergeschoten door de Verenigde Staten was volgens de Amerikanen een spionageballon die zijn route doelgericht bepaalde. Maar: kan dat met een ballon?
George van Hal / vk
maandag 6 februari 2023 om 16:30
De Chinese ballon valt naar beneden, richting de oceaan, nadat de Verenigde Staten hem heeft neergeschoten.
De Chinese ballon valt naar beneden, richting de oceaan, nadat de Verenigde Staten hem heeft neergeschoten. beeld zuma / Joe Granita

 Hoe verhouden dit soort ballonnen zich tot ‘gewone’ ballonnen?

‘Hoe groter de ballon, hoe hoger je ermee kunt komen’, zegt ingenieur Wouter Laauwen van SRON, het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek. Ballonnen bevatten meestal helium – ‘lichter dan lucht’ – zodat de ballon opstijgt. Heb je meer helium, dan kun je meer tillen en hoger komen.

Laauwen werkt onder meer mee aan Gusto, een telescoop die in december omhoog gaat en hangt aan een ballon. De ballon tilt de telescoop tot boven de storende invloed van de aardatmosfeer. Daarbij komt hij grofweg zo hoog als de Chinese ballon, die werd waargenomen op 40 kilometer boven het aardoppervlak.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.