Denen de straat op voor het behoud van hun Grote Gebedsdag. ‘Volkskerk wordt met onverschilligheid behandeld’

Nieuws
Tienduizenden Denen hebben zondag in Kopenhagen gedemonstreerd tegen het afschaffen van de zogenoemde Grote Gebedsdag als nationale vrije dag. De regering wil deze feestdag schrappen om geld vrij te maken voor onder meer defensie.
Ruurd Ubels
maandag 6 februari 2023 om 15:14
Deense demonstranten trotseren de kou om Grote Gebedsdag als nationale vrije dag veilig te stellen.
Deense demonstranten trotseren de kou om Grote Gebedsdag als nationale vrije dag veilig te stellen. beeld epa / Emil Helms

Kopenhagen

De demonstratie was georganiseerd door de grootste vakbonden van het land. Zij verzetten zich tegen de afschaffing van de Grote Gebedsdag. Deze christelijke feestdag, te vergelijken met de Nederlandse biddag voor gewas en arbeid, valt op de vierde vrijdag na Pasen en dateert uit 1686. Volgens de vakbonden waren er zondag 50.000 Denen op de been.

Het schrappen van de vrije dag met ingang van 2024 is voorgesteld door de regering onder leiding van de sociaaldemocratische premier Mette Frederiksen. Als alle werknemers per jaar een dag extra werken, neemt de inkomstenbelasting van de overheid toe, is de redenering. Dat geld kan dan gebruikt worden om de welvaartsstaat overeind te houden en de hogere defensie-uitgaven in de ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.

Afbeelding

Amerikaanse leger mag geen drugsoorlog voeren in Mexico, zegt de president. 'Wij zijn geen kolonie'

Verschillende Republikeinse politici willen het leger van de VS inzetten in de strijd tegen drugskartels in Mexico. Maar de Mexicaanse president is niet gediend van Amerikaans militair avonturisme in zijn land.

Afbeelding

Hoop op vrede in Jemen groeit door gevangenenruil Saoedi-Arabië en Houthi-rebellen

Gesprekken tussen Saoedi-Arabië en de door Iran gesteunde Houthi-beweging leveren serieuze resultaten op. Het akkoord volgt op het onverwachte herstel van de relatie tussen Saoedi-Arabië en Iran.

Afbeelding

Waarom een protestantse partij ervoor kiest om Noord-Ierland al meer dan een jaar onbestuurbaar te maken

Wat hebben landen als Noord-Korea, België en Mexico wel, en Noord-Ierland niet? Een regering. Vijf vragen en antwoorden over de protestantse DUP en waarom ze Noord-Ierland al een jaar onbestuurbaar maken.