Denen de straat op voor het behoud van hun Grote Gebedsdag. ‘Volkskerk wordt met onverschilligheid behandeld’

Nieuws
Tienduizenden Denen hebben zondag in Kopenhagen gedemonstreerd tegen het afschaffen van de zogenoemde Grote Gebedsdag als nationale vrije dag. De regering wil deze feestdag schrappen om geld vrij te maken voor onder meer defensie.
Ruurd Ubels
maandag 6 februari 2023 om 15:14
Deense demonstranten trotseren de kou om Grote Gebedsdag als nationale vrije dag veilig te stellen.
Deense demonstranten trotseren de kou om Grote Gebedsdag als nationale vrije dag veilig te stellen. beeld epa / Emil Helms

Kopenhagen

De demonstratie was georganiseerd door de grootste vakbonden van het land. Zij verzetten zich tegen de afschaffing van de Grote Gebedsdag. Deze christelijke feestdag, te vergelijken met de Nederlandse biddag voor gewas en arbeid, valt op de vierde vrijdag na Pasen en dateert uit 1686. Volgens de vakbonden waren er zondag 50.000 Denen op de been.

Het schrappen van de vrije dag met ingang van 2024 is voorgesteld door de regering onder leiding van de sociaaldemocratische premier Mette Frederiksen. Als alle werknemers per jaar een dag extra werken, neemt de inkomstenbelasting van de overheid toe, is de redenering. Dat geld kan dan gebruikt worden om de welvaartsstaat overeind te houden en de hogere defensie-uitgaven in de ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.