Schaduwleger Wagner wordt ook binnen Rusland een macht van betekenis

Achtergrond
Een jaar geleden was Wagner nog nauwelijks bekend in Rusland. Maar sinds de Oekraïne-oorlog groeit de macht van het wrede huurlingenleger zichtbaar. En die macht blijft niet beperkt tot het slagveld.
Bert Lanting / vk
zaterdag 4 februari 2023 om 19:26
Bezoekers in camouflagekleding lopen rond in het Wagner Centre, het kantoorgebouw van Wagner tijdens de officiële opening van het gebouw op de Nationale Dag van de Eenheid, in Sint-Petersburg, op 4 november vorig jaar.
Bezoekers in camouflagekleding lopen rond in het Wagner Centre, het kantoorgebouw van Wagner tijdens de officiële opening van het gebouw op de Nationale Dag van de Eenheid, in Sint-Petersburg, op 4 november vorig jaar. beeld afp / Olga Maltseva

Moskou

‘De groeten van Wagner.’ Dat kreeg een Russische activiste onlangs te horen van agenten die haar flat waren binnengevallen om haar te arresteren wegens kritiek op de oorlog tegen Oekraïne. Boven haar hoofd hield een van hen dreigend een moker, een weinig subtiele herinnering aan de straf die het beruchte huurlingenleger Wagner voor een deserteur had. Op een propagandafilmpje was te zien hoe ze met een moker werd doodgeslagen.

Het lugubere tafereel toont hoe de wrede gewoonten van het beruchte huurlingenleger van Jevgeni Prigozjin, die naam maakte als de ‘kok van president Poetin’, gemeengoed beginnen te worden in Rusland. Andrej Toertsjak, de leider van Poetins partij ‘Verenigd Rusland’, bedreigde een parlementslid uit zijn partij o..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Das Auto' rijdt Europese top in de wielen: Duitse relatieproblemen werken door in Europees verband

Over Duitsland klonken bittere woorden op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel werd gehouden. De Duitsers gijzelden de Europese klimaatplannen omdat ze maar geen afscheid konden nemen van das Auto.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.