Schaduwleger Wagner wordt ook binnen Rusland een macht van betekenis

Achtergrond
Een jaar geleden was Wagner nog nauwelijks bekend in Rusland. Maar sinds de Oekraïne-oorlog groeit de macht van het wrede huurlingenleger zichtbaar. En die macht blijft niet beperkt tot het slagveld.
Bert Lanting / vk
zaterdag 4 februari 2023 om 19:26
Bezoekers in camouflagekleding lopen rond in het Wagner Centre, het kantoorgebouw van Wagner tijdens de officiële opening van het gebouw op de Nationale Dag van de Eenheid, in Sint-Petersburg, op 4 november vorig jaar.
Bezoekers in camouflagekleding lopen rond in het Wagner Centre, het kantoorgebouw van Wagner tijdens de officiële opening van het gebouw op de Nationale Dag van de Eenheid, in Sint-Petersburg, op 4 november vorig jaar. beeld afp / Olga Maltseva

Moskou

‘De groeten van Wagner.’ Dat kreeg een Russische activiste onlangs te horen van agenten die haar flat waren binnengevallen om haar te arresteren wegens kritiek op de oorlog tegen Oekraïne. Boven haar hoofd hield een van hen dreigend een moker, een weinig subtiele herinnering aan de straf die het beruchte huurlingenleger Wagner voor een deserteur had. Op een propagandafilmpje was te zien hoe ze met een moker werd doodgeslagen.

Het lugubere tafereel toont hoe de wrede gewoonten van het beruchte huurlingenleger van Jevgeni Prigozjin, die naam maakte als de ‘kok van president Poetin’, gemeengoed beginnen te worden in Rusland. Andrej Toertsjak, de leider van Poetins partij ‘Verenigd Rusland’, bedreigde een parlementslid uit zijn partij o..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.