Schaduwleger Wagner wordt ook binnen Rusland een macht van betekenis

Achtergrond
Een jaar geleden was Wagner nog nauwelijks bekend in Rusland. Maar sinds de Oekraïne-oorlog groeit de macht van het wrede huurlingenleger zichtbaar. En die macht blijft niet beperkt tot het slagveld.
Bert Lanting / vk
zaterdag 4 februari 2023 om 19:26
Bezoekers in camouflagekleding lopen rond in het Wagner Centre, het kantoorgebouw van Wagner tijdens de officiële opening van het gebouw op de Nationale Dag van de Eenheid, in Sint-Petersburg, op 4 november vorig jaar.
Bezoekers in camouflagekleding lopen rond in het Wagner Centre, het kantoorgebouw van Wagner tijdens de officiële opening van het gebouw op de Nationale Dag van de Eenheid, in Sint-Petersburg, op 4 november vorig jaar. beeld afp / Olga Maltseva

Moskou

‘De groeten van Wagner.’ Dat kreeg een Russische activiste onlangs te horen van agenten die haar flat waren binnengevallen om haar te arresteren wegens kritiek op de oorlog tegen Oekraïne. Boven haar hoofd hield een van hen dreigend een moker, een weinig subtiele herinnering aan de straf die het beruchte huurlingenleger Wagner voor een deserteur had. Op een propagandafilmpje was te zien hoe ze met een moker werd doodgeslagen.

Het lugubere tafereel toont hoe de wrede gewoonten van het beruchte huurlingenleger van Jevgeni Prigozjin, die naam maakte als de ‘kok van president Poetin’, gemeengoed beginnen te worden in Rusland. Andrej Toertsjak, de leider van Poetins partij ‘Verenigd Rusland’, bedreigde een parlementslid uit zijn partij o..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.

Afbeelding

Amerikaanse leger mag geen drugsoorlog voeren in Mexico, zegt de president. 'Wij zijn geen kolonie'

Verschillende Republikeinse politici willen het leger van de VS inzetten in de strijd tegen drugskartels in Mexico. Maar de Mexicaanse president is niet gediend van Amerikaans militair avonturisme in zijn land.

Afbeelding

Hoop op vrede in Jemen groeit door gevangenenruil Saoedi-Arabië en Houthi-rebellen

Gesprekken tussen Saoedi-Arabië en de door Iran gesteunde Houthi-beweging leveren serieuze resultaten op. Het akkoord volgt op het onverwachte herstel van de relatie tussen Saoedi-Arabië en Iran.

Afbeelding

Waarom een protestantse partij ervoor kiest om Noord-Ierland al meer dan een jaar onbestuurbaar te maken

Wat hebben landen als Noord-Korea, België en Mexico wel, en Noord-Ierland niet? Een regering. Vijf vragen en antwoorden over de protestantse DUP en waarom ze Noord-Ierland al een jaar onbestuurbaar maken.