EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. ‘De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig’

Nieuws
De Europese Unie komt nog deze maand met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat rond 24 februari gepresenteerd wordt, één jaar na de inval in Oekraïne − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.
Marc Peeperkorn / vk
vrijdag 3 februari 2023 om 19:46 aangepast 20:46
EU-president Charles Michel, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag in Kyiv.
EU-president Charles Michel, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag in Kyiv. beeld Handout / Ukrainian Presidential Press-service / afp

Kyiv

Voorzitter Ursula von der Leyen en EU-president Charles Michel kondigden de nieuwe sancties vrijdag aan, na afloop van overleg met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Kyiv. De topontmoeting tussen de EU en Oekraïne startte bijna een uur later omdat het luchtalarm afging en Von der Leyen in allerijl naar een schuilkelder werd gebracht. ‘Hét bewijs dat Rusland op weg is naar een grote nederlaag, is dat wij hier nu gewoon samen staan’, zei de Commissievoorzitter. Michel: ‘De EU steunt Oekraïne waar nodig en zo lang als nodig.’

Von der Leyen zei dat de nieuwe sancties zich onder meer richten op de handel in onderdelen die gebruikt worden in Russische drones. De Oekraïense inlichtingendiensten onderzoeken neergehaalde drones om t..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.