Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Nieuws
Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water. Gecombineerd met eerdere claims eisen inmiddels 13.652 dorpelingen compensatie.
Joost Bastmeijer / vk
vrijdag 3 februari 2023 om 19:37
Volgens Shell zijn veel olielozingen in Nigeria het gevolg van diefstal, illegale raffinage en sabotage.
Volgens Shell zijn veel olielozingen in Nigeria het gevolg van diefstal, illegale raffinage en sabotage. beeld afp

Abuja

Donderdagmiddag maakte Shell bekend in 2022 een recordwinst van bijna 40 miljard euro te hebben geboekt. Diezelfde dag meldden 11.317 bewoners van de Nigerdelta en 17 instellingen, zoals kerken en scholen, dat zij het oliebedrijf voor het Britse Hooggerechtshof slepen. Ze worden bijgestaan door een Brits advocatenkantoor. De Nigerianen, vooral afkomstig uit de Ogale-gemeenschap, vinden dat Shell verantwoordelijk is voor de olielozingen die hun leefgebied ernstig vervuild hebben. In dat gebied werd olie gewonnen door SPDC, een dochteronderneming van Shell.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.