Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

Achtergrond
Minder asielzoekers door strengere controles aan de buitengrenzen van de Europese Unie - dit is de droom van premier Mark Rutte. Terwijl de EU-regeringsleiders komende week praten over het dichten van de grenzen, overlijden asielzoekers in Litouwen. Juist dit land heeft zijn regime aan de grens al verscherpt.
Ruurd Ubels
vrijdag 3 februari 2023 om 13:10 aangepast 19:43
Asielzoekers op de grens van EU-lidstaat Litouwen en Belarus. 'Dit is een vergeten crisis.'
Asielzoekers op de grens van EU-lidstaat Litouwen en Belarus. 'Dit is een vergeten crisis.' beeld Bibi Raaijen

Vilnius

Hulpverleenster Bibi Raayen kan de beelden van de asielzoekers die heen en weer worden geduwd tussen Belarus en Litouwen, niet van haar netvlies krijgen. In de bossen en de moerassen in het grensgebied tussen de twee Oost-Europese landen, bivakkeren vluchtelingen in de kou en de regen. ‘Wij verstrekken eten, drinken, slaapzakken, warme kleren.’

‘Wij’ is de hulpverleningsorganisatie Sienos Grupe. 

‘De situatie is onhoudbaar’, vertelt Raayen vanuit Litouwen. Onlangs was ze in een mortuarium toen de identiteit van een migrant werd vastgesteld. ‘Een medewerker vertelde dat de man met onderkoelingsverschijnselen in het water was gevonden. Hij lag al sinds augustus in het mortuarium en ze wisten al die tijd niet wie hij was.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Hotel Rwanda-held' en Kagame-criticus weer op vrije voeten

Paul Rusesabagina (68) hoeft zijn oude dag niet door te brengen in een Rwandese gevangenis. De volksheld, die wereldwijd bekendheid verwierf door de levens die hij redde tijdens de Rwandese genocide, kreeg gratie.

Afbeelding

Elke 60 kilometer een laadpaal: Europees offensief moet elektrisch rijden aanjagen

Over drie jaar moet op de belangrijkste snelwegen in de Europese Unie om de 60 kilometer een laadstation staan. Daar moet tenminste één snellader aanwezig zijn waarmee de gemiddelde elektrische auto binnen een half uur is opgeladen.

Afbeelding

De Europese Unie chanteren met migranten werkt, weet Tunesië

De Tunesische president Kais Saied speelt ‘spelletjes’ met Europa. In ruil voor het tegenhouden van migranten moet de EU mogelijke kritiek op de toenemende repressie inslikken.

Afbeelding

'Lelijk virus' marburg, afkomstig van fruitvleermuizen, verspreidt zich verder in Afrika

Er is een aanzienlijk risico dat de tropische bloederkoorts marburg zich de komende dagen en weken verder verspreidt in Afrika. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaard.

Afbeelding

Terwijl de Fransen hun sociale model verdedigen, proberen stakende Duitsers er juist aan te ontsnappen

Treinen en bussen reden niet, de luchthavens van Frankfurt en München bleven leeg, 380 duizend passagiers zagen hun vlucht gecanceld. Het openbaar vervoer in Duitsland werd maandag platgelegd door de grootste staking sinds 1992.

Afbeelding

Netanyahu klemgezet door hevige politieke climax in Israël na ontslag van minister van Defensie Gallant

Premier Netanyahu weet op het nippertje een compleet politiek drama te voorkomen door een belangrijke toezegging aan de meest radicale coalitiepartner, Ben Gvir. Onzeker is of de oppositie daarmee akkoord gaat.