Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Nieuws
Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon. De waarschuwing verhoogt de druk op het Westen om meer wapens te leveren.
Stieven Ramdharie / vk
vrijdag 3 februari 2023 om 01:00 aangepast 06:50
Er is Rusland alles aan gelegen om militair zo snel mogelijk toe te slaan, nu Kyiv nog niet beschikt over de belangrijke wapens die het Westen onlangs heeft toegezegd.
Er is Rusland alles aan gelegen om militair zo snel mogelijk toe te slaan, nu Kyiv nog niet beschikt over de belangrijke wapens die het Westen onlangs heeft toegezegd. beeld ANP

Kyiv

Als het Russische leger inderdaad op korte termijn overgaat tot een massale aanval, mogelijk eind deze maand, zal dit aanzienlijk eerder zijn dan verwacht. Tot nu toe gingen Oekraïne en het Westen ervan uit dat Moskou pas in het voorjaar het bevel zal geven voor het langverwachte, grootschalige offensief in het oosten en het zuiden.

De Oekraïense minister van Defensie Oleksi Reznikov en veiligheidsadviseur Oleksi Danilov slaan alarm. Over drie weken, op 24 februari, is het een jaar geleden dat de Russen Oekraïne binnenvielen. ‘Wij denken, gezien het feit dat zij in symboliek leven, dat ze zo rond 24 februari iets zullen proberen’, aldus Reznikov tegen de Franse omroep Bfmtv. ‘Wij onderschatten onze vijand niet.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Hotel Rwanda-held' en Kagame-criticus weer op vrije voeten

Paul Rusesabagina (68) hoeft zijn oude dag niet door te brengen in een Rwandese gevangenis. De volksheld, die wereldwijd bekendheid verwierf door de levens die hij redde tijdens de Rwandese genocide, kreeg gratie.

Afbeelding

Elke 60 kilometer een laadpaal: Europees offensief moet elektrisch rijden aanjagen

Over drie jaar moet op de belangrijkste snelwegen in de Europese Unie om de 60 kilometer een laadstation staan. Daar moet tenminste één snellader aanwezig zijn waarmee de gemiddelde elektrische auto binnen een half uur is opgeladen.

Afbeelding

De Europese Unie chanteren met migranten werkt, weet Tunesië

De Tunesische president Kais Saied speelt ‘spelletjes’ met Europa. In ruil voor het tegenhouden van migranten moet de EU mogelijke kritiek op de toenemende repressie inslikken.

Afbeelding

'Lelijk virus' marburg, afkomstig van fruitvleermuizen, verspreidt zich verder in Afrika

Er is een aanzienlijk risico dat de tropische bloederkoorts marburg zich de komende dagen en weken verder verspreidt in Afrika. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaard.

Afbeelding

Terwijl de Fransen hun sociale model verdedigen, proberen stakende Duitsers er juist aan te ontsnappen

Treinen en bussen reden niet, de luchthavens van Frankfurt en München bleven leeg, 380 duizend passagiers zagen hun vlucht gecanceld. Het openbaar vervoer in Duitsland werd maandag platgelegd door de grootste staking sinds 1992.

Afbeelding

Netanyahu klemgezet door hevige politieke climax in Israël na ontslag van minister van Defensie Gallant

Premier Netanyahu weet op het nippertje een compleet politiek drama te voorkomen door een belangrijke toezegging aan de meest radicale coalitiepartner, Ben Gvir. Onzeker is of de oppositie daarmee akkoord gaat.