Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Nieuws
Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon. De waarschuwing verhoogt de druk op het Westen om meer wapens te leveren.
Stieven Ramdharie / vk
vrijdag 3 februari 2023 om 01:00 aangepast 06:50
Er is Rusland alles aan gelegen om militair zo snel mogelijk toe te slaan, nu Kyiv nog niet beschikt over de belangrijke wapens die het Westen onlangs heeft toegezegd.
Er is Rusland alles aan gelegen om militair zo snel mogelijk toe te slaan, nu Kyiv nog niet beschikt over de belangrijke wapens die het Westen onlangs heeft toegezegd. beeld ANP

Kyiv

Als het Russische leger inderdaad op korte termijn overgaat tot een massale aanval, mogelijk eind deze maand, zal dit aanzienlijk eerder zijn dan verwacht. Tot nu toe gingen Oekraïne en het Westen ervan uit dat Moskou pas in het voorjaar het bevel zal geven voor het langverwachte, grootschalige offensief in het oosten en het zuiden.

De Oekraïense minister van Defensie Oleksi Reznikov en veiligheidsadviseur Oleksi Danilov slaan alarm. Over drie weken, op 24 februari, is het een jaar geleden dat de Russen Oekraïne binnenvielen. ‘Wij denken, gezien het feit dat zij in symboliek leven, dat ze zo rond 24 februari iets zullen proberen’, aldus Reznikov tegen de Franse omroep Bfmtv. ‘Wij onderschatten onze vijand niet.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne heeft op verschillende plekken aan het front de aanval ingezet, eerste Leopard 2 gezien

Er zijn steeds meer indicaties dat het Oekraïense leger de aanval heeft ingezet om bezet gebied terug te veroveren. Russische militaire bloggers melden de laatste drie dagen hevige gevechten op verschillende locaties.

Afbeelding

Burgemeester maant New Yorkers binnen te blijven, bosbranden Canada desastreus voor luchtkwaliteit

Door hevige bosbranden in Canada is niet alleen de oostkust van dit land, maar ook die van de Verenigde Staten in dikke rook gehuld. In New York hebben scholen hun buitenactiviteiten afgelast, duizenden vluchten zijn vertraagd.

Afbeelding

Man met mes steekt in op kinderen in speeltuin in Franse Alpenstad Annecy, Nederlands kind gewond

In de Franse stad Annecy heeft een man in een speeltuin peuters aangevallen met een mes. Eén van de gewonde kinderen is Nederlands. De dader is gearresteerd.

Afbeelding

Mondkapjes tegen gevaarlijk vervuilde lucht door Canadese bosbranden

Inwoners van de Amerikaanse stad New York lopen met mondkapjes door de straten. Dit keer niet vanwege een virus, maar omdat de lucht zo vervuild is dat het gevaar oplevert voor hun gezondheid.

Afbeelding

Hoe kan de stuwdam in Oekraïne worden hersteld? 'Duurt zeker vijf jaar en kost miljarden'

Het herstel van de verwoeste stuwdam in Oekraïne gaat zeker vijf jaar duren, zegt 'dijken- en dammenexpert' Zwanenberg van kennisinstituut Deltares. 'Maar zolang de oorlog voortduurt, kun je daar niet mee beginnen.'

Afbeelding

Brussel bindt strijd aan met Polen over wet

De Europese Commissie is een zogeheten inbreukprocedure begonnen tegen EU-lidstaat Polen. Aanleiding hiervoor is een wet die 'Russische invloeden' in Polen beoogt tegen te gaan, maar die volgens Brussel vooral lijkt ontworpen om Poolse oppositiepartijen in diskrediet te brengen..