Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro ‘genocide’

Nieuws
Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.
Sterre Lindhout / vk
donderdag 2 februari 2023 om 21:11
Leden van de Yanomami-gemeenschap slapen op straat in de provinciehoofdstad Boa Vista. De inheemse bevolking heeft zwaar te lijden onder de mijnbouw in hun woongebied.
Leden van de Yanomami-gemeenschap slapen op straat in de provinciehoofdstad Boa Vista. De inheemse bevolking heeft zwaar te lijden onder de mijnbouw in hun woongebied. beeld epa / Raphael Alves

Boa Vista

Honderden Yanomami kwamen de afgelopen jaren om van honger, door met kwik vervuild water en door virussen die de mijnbouwers binnenbrachten in het regenwoud van de noordelijke provincie Roraima, aan de grens met Venezuela. In lokale media getuigen foto’s van een tot voorkort stille ramp: graatmagere kinderen en van honger apathische baby’s 

Om de Yanomami te redden, wil de in januari aangetreden linkse regering de naar schatting twintigduizend goudzoekers met geweld uit het leefgebied van de grootste inheemse gemeenschap van Brazilië zetten.

Maar volgens de president zijn mijnbouwers niet de hoofdschuldigen aan het lot van de Yanomami. Dat is volgens Lula zijn radicaal-rechtse voorganger Jair Bolsonaro. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Franse regering overleeft motie van wantrouwen, maar de pensioenonrust is zeker niet voorbij

De Franse regering heeft maandag een motie van wantrouwen overleefd. Toch verstommen de protesten tegen de pensioenhervorming allerminst: komende donderdag staat opnieuw een landelijke stakingsdag gepland.

Afbeelding

Zuid-Afrika onrustig vanwege protesten, energiecrisis en dubbele moord anti-corruptie onderzoekers

Zuid-Afrika is in de ban van protesten, de energiecrisis en stijgende voedselprijzen. Zuid-Afrikanen zijn bang dat de rellen van juni 2021 - waarbij in sommige steden een aantal dagen anarchie heerste - zich herhalen.

Afbeelding

BBB gaat Europa in en lonkt naar een plek onder de christendemocratische paraplu

BBB gaat volgend jaar meedoen aan de Europese verkiezingen. Bij welke fractie in het Europees parlement sluit de BoerBurgerBeweging zich dan aan? De christendemocratische EVP, met het CDA als lid, maakt veel kans.

Afbeelding

Trump voorspelt zijn eigen arrestatie en wil dat zijn aanhang komt vechten

Donald Trump heeft zaterdagochtend zijn volgelingen opgeroepen voor hem te komen vechten. Op zijn eigen platform Truth Social schrijft hij: ‘Protesteer! Pak ons land terug!'

Afbeelding

Recordoogst graan brengt Zimbabwe dichter bij de vurig gewenste zelfvoorziening

Met de oorlog in Oekraïne als wake-upcall besloot Zimbabwe meer werk te maken van de eigen graanproductie - meer dan de helft kwam uit Rusland en Oekraïne. En zie nu: nooit eerder was de graanoogst er zo groot als vorig jaar.

Afbeelding

Angst in de Oekraïense schuilkelders: 'Voor kinderen met Down is oorlog pure paniek'

'Soms gaat de sirene elke dag en moeten ze vier uur in de schuilkelder zitten, in de kou en het donker. En ze begrijpen niet waarom.' Kinderen met een beperking krijgen extra klappen in de oorlog die in Oekraïne woedt.