Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Analyse
India is nu het grootste land ter wereld, in inwoners. Maar het is niet het land dat Gandhi voor ogen had, toen hij 75 jaar geleden werd vermoord. Toch bewijst een 4000 kilometer lange voettocht dat het een land kan zijn waar hindoes, moslims, sikhs en christenen kunnen samenleven, zoals Gandhi wilde.
Jan van Benthem
vrijdag 3 februari 2023 om 17:30 aangepast 18:00
Rahul Gandhi voltooide deze week een 4080 kilometer lange 'Mars van India's eenheid', van het zuiden naar het noorden van India. De tocht bracht de idealen van Mahatma Gandhi in herinnering.
Rahul Gandhi voltooide deze week een 4080 kilometer lange 'Mars van India's eenheid', van het zuiden naar het noorden van India. De tocht bracht de idealen van Mahatma Gandhi in herinnering. beeld sipa Usa / Waseem Andrabi

Dit is India’s moment. Het land telt volgens de laatste cijfers met 1,417 miljard mensen ongeveer vijf miljoen meer inwoners dan China en is daarmee het grootste land ter wereld. En met zijn jonge en groeiende bevolking, is India ‘barstensvol dynamiek, ideeën, verscheidenheid en verandering’, schrijft het op Azië gerichte blad The Diplomat.

Maar het India van nu is niet het land dat Mahatma Gandhi had willen zien. 75 jaar na de moord op Gandhi is ook de pijn van India weer schrijnend duidelijk. Want ondanks de mooie woorden die premier Narendra Modi maandag wijdde aan de herdenking van Gandhi’s dood, zijn het zijn partij en zijn regering die een steeds grotere afstand van Gandhi’s idealen nemen. ‘I..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Canada kent een recordgroei van de bevolking door een 'agressief immigratieplan' van de regering

De Canadese bevolking is met ruim een miljoen mensen gegroeid. En de regering wil nog eens anderhalf miljoen extra immigranten. Toch gaan president Biden en premier Trudeau een onverhard weggetje sluiten.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.