In Pakistan laait de strijd weer op tussen het leger en de Taliban

Achtergrond
De zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar kostte maandag aan zeker 100 mensen het leven, vooral politie-agenten. De vermoedelijke daders zijn de Pakistaanse Taliban, die hun terroristische campagne sinds eind vorig jaar hebben hervat.
Ben van Raaij / vk
dinsdag 31 januari 2023 om 19:45
Een zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar richtte grote schade aan. Zeker honderd mensen werden gedood.
Een zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar richtte grote schade aan. Zeker honderd mensen werden gedood. beeld epa / Arshad Arbab

Wie zijn de Pakistaanse Taliban?

De Pakistaanse Taliban - officieel Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) - zijn een extremistische islamitische groepering die in 2007 ontstond uit de fusie van een aantal soennitische terreurgroepen. De TTP was tegen de steun van de Pakistaanse regering voor de Amerikaanse ‘War on Terror’ tegen de Taliban en Al Qaeda in Afghanistan en nam de wapens op tegen Islamabad. Vanaf 2014 werd de groep via een bloedige campagne van het Pakistaanse leger in het defensief gedrongen, maar sinds kort is ze weer in opmars.

De wortels van de TTP liggen in de etnische bevolkingsgroep van de Pathanen (Pasthun), die ook de gelederen van de Afghaanse Taliban domineert. De Pathanen leven vanouds vooral in het Pakistaans-Afghaanse g..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Terwijl de Fransen hun sociale model verdedigen, proberen stakende Duitsers er juist aan te ontsnappen

Treinen en bussen reden niet, de luchthavens van Frankfurt en München bleven leeg, 380 duizend passagiers zagen hun vlucht gecanceld. Het openbaar vervoer in Duitsland werd maandag platgelegd door de grootste staking sinds 1992.

Afbeelding

Orthodox-christelijke Kate Forbes verliest nipt de strijd om het Schotse premierschap

In een nek-aan-nek-race met Humza Yousaf heeft de orthodox-christelijke Kate Forbes de strijd verloren om het premierschap van Schotland. Ze lang onder vuur vanwege haar afwijzing van onder meer het homohuwelijk.

Afbeelding

Friet bakken tussen kapotgeschoten gebouwen in Oekraïne: 'De hele dag hoor je kaboem-kaboem'

Franky van Hintum reist regelmatig af naar Oekraïne om friet te bakken voor de lokale bevolking en Oekraïense militairen. ‘Onder ouderen is veel eenzaamheid.’

Afbeelding

Uit de cel naar het front: 5000 keer gratie

Zeker vijfduizend Russische gedetineerden die in Oekraïne voor huurlingenleger Wagner hebben gevochten, hebben inmiddels gratie gekregen. Dat zegt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin in een interview op Telegram. Na een halfjaar in dienst van Wagner komen de criminelen vrij.

Afbeelding

Recordaantal vluchtelingen op Lampedusa aangekomen

Nooit eerder zag het eiland zo’n hoog aantal vluchtelingen in een dag. Ze bereikten het eiland in tientallen verschillende boten, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

Afbeelding

Tsjetsjenen vechten in Oekraïne aan twee kanten mee: 'Ze verraden hun eigen volk voor geld of macht'

In de oorlog tegen Rusland vechten vier Tsjetsjeense bataljons met de Oekraïners mee. Tsjetsjenen hebben eerder met een Russische vernietigingsoorlog te maken gehad. Er zit een controversieel randje aan hun aanwezigheid.