In Pakistan laait de strijd weer op tussen het leger en de Taliban

Achtergrond
De zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar kostte maandag aan zeker 100 mensen het leven, vooral politie-agenten. De vermoedelijke daders zijn de Pakistaanse Taliban, die hun terroristische campagne sinds eind vorig jaar hebben hervat.
Ben van Raaij / vk
dinsdag 31 januari 2023 om 19:45
Een zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar richtte grote schade aan. Zeker honderd mensen werden gedood.
Een zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar richtte grote schade aan. Zeker honderd mensen werden gedood. beeld epa / Arshad Arbab

Wie zijn de Pakistaanse Taliban?

De Pakistaanse Taliban - officieel Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) - zijn een extremistische islamitische groepering die in 2007 ontstond uit de fusie van een aantal soennitische terreurgroepen. De TTP was tegen de steun van de Pakistaanse regering voor de Amerikaanse ‘War on Terror’ tegen de Taliban en Al Qaeda in Afghanistan en nam de wapens op tegen Islamabad. Vanaf 2014 werd de groep via een bloedige campagne van het Pakistaanse leger in het defensief gedrongen, maar sinds kort is ze weer in opmars.

De wortels van de TTP liggen in de etnische bevolkingsgroep van de Pathanen (Pasthun), die ook de gelederen van de Afghaanse Taliban domineert. De Pathanen leven vanouds vooral in het Pakistaans-Afghaanse g..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne heeft op verschillende plekken aan het front de aanval ingezet, eerste Leopard 2 gezien

Er zijn steeds meer indicaties dat het Oekraïense leger de aanval heeft ingezet om bezet gebied terug te veroveren. Russische militaire bloggers melden de laatste drie dagen hevige gevechten op verschillende locaties.

Afbeelding

Burgemeester maant New Yorkers binnen te blijven, bosbranden Canada desastreus voor luchtkwaliteit

Door hevige bosbranden in Canada is niet alleen de oostkust van dit land, maar ook die van de Verenigde Staten in dikke rook gehuld. In New York hebben scholen hun buitenactiviteiten afgelast, duizenden vluchten zijn vertraagd.

Afbeelding

Man met mes steekt in op kinderen in speeltuin in Franse Alpenstad Annecy, Nederlands kind gewond

In de Franse stad Annecy heeft een man in een speeltuin peuters aangevallen met een mes. Eén van de gewonde kinderen is Nederlands. De dader is gearresteerd.

Afbeelding

Mondkapjes tegen gevaarlijk vervuilde lucht door Canadese bosbranden

Inwoners van de Amerikaanse stad New York lopen met mondkapjes door de straten. Dit keer niet vanwege een virus, maar omdat de lucht zo vervuild is dat het gevaar oplevert voor hun gezondheid.

Afbeelding

Hoe kan de stuwdam in Oekraïne worden hersteld? 'Duurt zeker vijf jaar en kost miljarden'

Het herstel van de verwoeste stuwdam in Oekraïne gaat zeker vijf jaar duren, zegt 'dijken- en dammenexpert' Zwanenberg van kennisinstituut Deltares. 'Maar zolang de oorlog voortduurt, kun je daar niet mee beginnen.'

Afbeelding

Brussel bindt strijd aan met Polen over wet

De Europese Commissie is een zogeheten inbreukprocedure begonnen tegen EU-lidstaat Polen. Aanleiding hiervoor is een wet die 'Russische invloeden' in Polen beoogt tegen te gaan, maar die volgens Brussel vooral lijkt ontworpen om Poolse oppositiepartijen in diskrediet te brengen..