Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

Achtergrond
De politieke conflicten in Israël worden overschaduwd door het opgelaaide geweld en de roep om harde maatregelen. Cruciaal is de positie van de Palestijnse Autoriteit, die volledig zwijgt over de aanslagen in Israël.
Jan van Benthem
maandag 30 januari 2023 om 19:47 aangepast 2 februari 2023 10:20
Palestijnse jongeren in de Gazastrook vieren de aanslag bij een synagoge in Oost-Jeruzalem waarbij zeven Israëli's werden gedood.
Palestijnse jongeren in de Gazastrook vieren de aanslag bij een synagoge in Oost-Jeruzalem waarbij zeven Israëli's werden gedood. beeld apa / Ashraf Amra

Jeruzalem – Ramallah

Israëls bondgenoten doen verwoede pogingen om de dreigende cyclus van geweld en vergelding tussen Israël en Palestijnse terreurbewegingen te voorkomen. Zowel de Franse president Macron als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken deed een oproep aan de Israëlische regering om ‘de spiraal van geweld niet te voeden’, zoals Macron het zondag verwoordde in een telefoongesprek met de Israëlische premier Netanyahu.

Blinken stelde maandag direct na aankomst in Israël dat ‘het de verantwoordelijkheid is van iedereen om stappen te zetten die de spanning verminderen in plaats van die aan te wakkeren’. Zowel Macron als Blinken veroordeelde de aanslagen, vooral die bij de syna..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Italiaanse toezichthouder blokkeert snelgroeiende app ChatGPT om privacyproblemen

Als het aan de Italiaanse privacytoezichthouder ligt, is het AI-chatprogramma ChatGPT voorlopig geblokkeerd in Italië. Met wereldwijd 100 miljoen gebruikers binnen twee maanden is het de snelst groeiende app ooit.

Afbeelding

De aanklacht tegen Trump is uniek in de Amerikaanse geschiedenis - en gevaarlijk

Met de aanklacht door een rechtbank in New York tegen oud-president Trump slaat Amerika een weg in die het nog nooit heeft bewandeld en die de verdeeldheid in het land nog verder dreigt aan te wakkeren.

Afbeelding

'Morele woke-strijders vergeten de mens. De sleutel is te vinden in verzoening en niet in strijd'

Filosoof Michael Eze voelt zich emotioneel uitgeput door de woke-beweging. 'Het denken over dekolonisatie is besmet geraakt met de ziekte die wij willen bestrijden: kolonisatie.'

Afbeelding

Dit is de roeptoeter van de oorlog in Rusland: de reactionaire rebel Alexander Doegin

Echt invloedrijk is hij niet meer, maar Rusland in oorlog kan hem goed gebruiken en jongeren van het Forum voor Democratie hangen aan zijn lippen. Alexander Doegin is de spreekbuis voor wat Poetin niet kan zeggen.

Afbeelding

Het grootste maar ook meest genegeerde succes in de strijd tegen aids is een voorbeeld ter navolging

Twintig jaar geleden zorgde een van de beste besluiten van een politicus in deze eeuw voor een doorbraak in de strijd tegen aids. Miljoenen levens zijn er door gered. Maar de man erachter werd en wordt geminacht.

Afbeelding

Ontmijners Charkiv controleren elke centimeter: 'Ontmijnen heeft in een oorlog direct impact. Dat geeft voldoening'

De velden en bossen rond de Oekraïense stad Charkiv liggen bezaaid met explosieven. Oekraïners uit alle lagen van de bevolking - van politieagenten tot schoonheidsspecialisten - melden zich aan als ontmijners.