Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

Achtergrond
De politieke conflicten in Israël worden overschaduwd door het opgelaaide geweld en de roep om harde maatregelen. Cruciaal is de positie van de Palestijnse Autoriteit, die volledig zwijgt over de aanslagen in Israël.
Jan van Benthem
maandag 30 januari 2023 om 19:47 aangepast 2 februari 2023 10:20
Palestijnse jongeren in de Gazastrook vieren de aanslag bij een synagoge in Oost-Jeruzalem waarbij zeven Israëli's werden gedood.
Palestijnse jongeren in de Gazastrook vieren de aanslag bij een synagoge in Oost-Jeruzalem waarbij zeven Israëli's werden gedood. beeld apa / Ashraf Amra

Jeruzalem – Ramallah

Israëls bondgenoten doen verwoede pogingen om de dreigende cyclus van geweld en vergelding tussen Israël en Palestijnse terreurbewegingen te voorkomen. Zowel de Franse president Macron als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken deed een oproep aan de Israëlische regering om ‘de spiraal van geweld niet te voeden’, zoals Macron het zondag verwoordde in een telefoongesprek met de Israëlische premier Netanyahu.

Blinken stelde maandag direct na aankomst in Israël dat ‘het de verantwoordelijkheid is van iedereen om stappen te zetten die de spanning verminderen in plaats van die aan te wakkeren’. Zowel Macron als Blinken veroordeelde de aanslagen, vooral die bij de syna..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Das Auto' rijdt Europese top in de wielen: Duitse relatieproblemen werken door in Europees verband

Over Duitsland klonken bittere woorden op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel werd gehouden. De Duitsers gijzelden de Europese klimaatplannen omdat ze maar geen afscheid konden nemen van das Auto.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.