Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet ‘morele strijd’ tussen fiets en auto op scherp

Achtergrond
De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.
Remco Andersen / vk
zaterdag 28 januari 2023 om 17:44 aangepast 18:45
Fietsen mogen sinds 1 januari worden neergezet op parkeerplaatsen voor auto's.
Fietsen mogen sinds 1 januari worden neergezet op parkeerplaatsen voor auto's. beeld anp

Berlijn

Zomaar een regenachtige middag in Berlijn, nabij de Hackescher Markt. Een reusachtige rode Audi Q8 stopt naast de enige vrije plek in een verder volle straat. Of, vrij: er staat één elektrische deelstep pontificaal midden op de parkeerplaats. De Audi-bestuurder lijkt geen moment te twijfelen. Hij stapt uit, trekt zijn bouwvakkersdecolleté omhoog en sleurt het ding zo aan zijn voorwiel de stoep op. De souplesse doet ervaring vermoeden. Terwijl het alarm van de step blèrt, parkeert de man zijn SUV en sluit die met een bevredigend ‘biep-biep’ af.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.