Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet ‘morele strijd’ tussen fiets en auto op scherp

Achtergrond
De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.
Remco Andersen / vk
zaterdag 28 januari 2023 om 17:44 aangepast 18:45
Fietsen mogen sinds 1 januari worden neergezet op parkeerplaatsen voor auto's.
Fietsen mogen sinds 1 januari worden neergezet op parkeerplaatsen voor auto's. beeld anp

Berlijn

Zomaar een regenachtige middag in Berlijn, nabij de Hackescher Markt. Een reusachtige rode Audi Q8 stopt naast de enige vrije plek in een verder volle straat. Of, vrij: er staat één elektrische deelstep pontificaal midden op de parkeerplaats. De Audi-bestuurder lijkt geen moment te twijfelen. Hij stapt uit, trekt zijn bouwvakkersdecolleté omhoog en sleurt het ding zo aan zijn voorwiel de stoep op. De souplesse doet ervaring vermoeden. Terwijl het alarm van de step blèrt, parkeert de man zijn SUV en sluit die met een bevredigend ‘biep-biep’ af.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.