De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Achtergrond
Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering van premier Narendra Modi deze week nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een BBC-documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.
Ben van Raaij / vk
vrijdag 27 januari 2023 om 20:59
Premier Modi wordt achtervolgd door het verwijt dat hij, als overtuigd hindoenationalist, het bloedbad tijdens anti-moslimrellen in 2002 uit politieke overwegingen heeft laten gebeuren.
Premier Modi wordt achtervolgd door het verwijt dat hij, als overtuigd hindoenationalist, het bloedbad tijdens anti-moslimrellen in 2002 uit politieke overwegingen heeft laten gebeuren. beeld afp

New Delhi

Is het een afgewogen journalistieke analyse van de BBC of vooringenomen ‘anti-India rotzooi’? Die vraag stond deze week centraal in de Indiase media nadat de regering een BBC-documentaire over premier Narendra Modi in de ban had gedaan, met blokkades op sociale media en politie-inzet bij protestvertoningen. Maar critici maken zich vooral zorgen over de censuur. Staat de vrijheid van meningsuiting in India nog overeind?

Het draait allemaal om de manier waarop de documentaire de rol belicht van Modi tijdens bloedige sektarische rellen in 2002 in de deelstaat Gujarat, waar hij destijds ‘chief minister’ was. Die rellen begonnen met brandstichting in een trein met hindoepelgrims, waarvan lokale moslims de schuld kregen. Daarop braken ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.