De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Achtergrond
Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering van premier Narendra Modi deze week nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een BBC-documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.
Ben van Raaij / vk
vrijdag 27 januari 2023 om 20:59
Premier Modi wordt achtervolgd door het verwijt dat hij, als overtuigd hindoenationalist, het bloedbad tijdens anti-moslimrellen in 2002 uit politieke overwegingen heeft laten gebeuren.
Premier Modi wordt achtervolgd door het verwijt dat hij, als overtuigd hindoenationalist, het bloedbad tijdens anti-moslimrellen in 2002 uit politieke overwegingen heeft laten gebeuren. beeld afp

New Delhi

Is het een afgewogen journalistieke analyse van de BBC of vooringenomen ‘anti-India rotzooi’? Die vraag stond deze week centraal in de Indiase media nadat de regering een BBC-documentaire over premier Narendra Modi in de ban had gedaan, met blokkades op sociale media en politie-inzet bij protestvertoningen. Maar critici maken zich vooral zorgen over de censuur. Staat de vrijheid van meningsuiting in India nog overeind?

Het draait allemaal om de manier waarop de documentaire de rol belicht van Modi tijdens bloedige sektarische rellen in 2002 in de deelstaat Gujarat, waar hij destijds ‘chief minister’ was. Die rellen begonnen met brandstichting in een trein met hindoepelgrims, waarvan lokale moslims de schuld kregen. Daarop braken ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Das Auto' rijdt Europese top in de wielen: Duitse relatieproblemen werken door in Europees verband

Over Duitsland klonken bittere woorden op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel werd gehouden. De Duitsers gijzelden de Europese klimaatplannen omdat ze maar geen afscheid konden nemen van das Auto.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.