Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. ‘Ze zullen worden herinnerd als helden’

Achtergrond
‘Waar een wil is, is een weg’, zei Chris Parry (28) een maand geleden tegen zijn collega en vriend Daniel Wilk (42), terwijl hij tot zijn enkels in de modderige riviergrond van Bachmoet stond. De bestelbus waarmee Parry en Wilk een gezin zouden evacueren, was in het volle zicht van de Russen vast komen te zitten in de modder.
Daphne Wesdorp
donderdag 26 januari 2023 om 21:19
Chris Parry in de bus, waarmee hij meer dan vierhonderd mensen evacueerde in Oekraïne
Chris Parry in de bus, waarmee hij meer dan vierhonderd mensen evacueerde in Oekraïne beeld Daphne Wesdorp

Bachmoet

Na veel graven, duwen en wrikken wisten ze zich veilig terug te trekken naar de westelijke kant van de stad. Parry liet zich niet uit het veld slaan. ‘We gaan langs de brug’, zei hij vastbesloten. Deze route voerde weliswaar niet rakelings langs de Russen, maar ook hier waren de wegen slecht, en bovendien moest de zware bus op deze route over een geïmproviseerde brug heen van twee brede planken. Parry zei: ‘Zullen we het gewoon proberen?’

Een week na onze ontmoeting in Bachmoet raakte Parry samen met collega Andrew Bagshaw (47) vermist tussen Kramatorsk en Soledar, toen ze een oudere vrouw probeerden te evacueren op enkele huizenblokken afstand van de Russische posities. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Terwijl de Fransen hun sociale model verdedigen, proberen stakende Duitsers er juist aan te ontsnappen

Treinen en bussen reden niet, de luchthavens van Frankfurt en München bleven leeg, 380 duizend passagiers zagen hun vlucht gecanceld. Het openbaar vervoer in Duitsland werd maandag platgelegd door de grootste staking sinds 1992.

Afbeelding

Orthodox-christelijke Kate Forbes verliest nipt de strijd om het Schotse premierschap

In een nek-aan-nek-race met Humza Yousaf heeft de orthodox-christelijke Kate Forbes de strijd verloren om het premierschap van Schotland. Ze lang onder vuur vanwege haar afwijzing van onder meer het homohuwelijk.

Afbeelding

Friet bakken tussen kapotgeschoten gebouwen in Oekraïne: 'De hele dag hoor je kaboem-kaboem'

Franky van Hintum reist regelmatig af naar Oekraïne om friet te bakken voor de lokale bevolking en Oekraïense militairen. ‘Onder ouderen is veel eenzaamheid.’

Afbeelding

Uit de cel naar het front: 5000 keer gratie

Zeker vijfduizend Russische gedetineerden die in Oekraïne voor huurlingenleger Wagner hebben gevochten, hebben inmiddels gratie gekregen. Dat zegt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin in een interview op Telegram. Na een halfjaar in dienst van Wagner komen de criminelen vrij.

Afbeelding

Recordaantal vluchtelingen op Lampedusa aangekomen

Nooit eerder zag het eiland zo’n hoog aantal vluchtelingen in een dag. Ze bereikten het eiland in tientallen verschillende boten, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

Afbeelding

Tsjetsjenen vechten in Oekraïne aan twee kanten mee: 'Ze verraden hun eigen volk voor geld of macht'

In de oorlog tegen Rusland vechten vier Tsjetsjeense bataljons met de Oekraïners mee. Tsjetsjenen hebben eerder met een Russische vernietigingsoorlog te maken gehad. Er zit een controversieel randje aan hun aanwezigheid.