Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. ‘Ze zullen worden herinnerd als helden’

Achtergrond
‘Waar een wil is, is een weg’, zei Chris Parry (28) een maand geleden tegen zijn collega en vriend Daniel Wilk (42), terwijl hij tot zijn enkels in de modderige riviergrond van Bachmoet stond. De bestelbus waarmee Parry en Wilk een gezin zouden evacueren, was in het volle zicht van de Russen vast komen te zitten in de modder.
Daphne Wesdorp
donderdag 26 januari 2023 om 21:19
Chris Parry in de bus, waarmee hij meer dan vierhonderd mensen evacueerde in Oekraïne
Chris Parry in de bus, waarmee hij meer dan vierhonderd mensen evacueerde in Oekraïne beeld Daphne Wesdorp

Bachmoet

Na veel graven, duwen en wrikken wisten ze zich veilig terug te trekken naar de westelijke kant van de stad. Parry liet zich niet uit het veld slaan. ‘We gaan langs de brug’, zei hij vastbesloten. Deze route voerde weliswaar niet rakelings langs de Russen, maar ook hier waren de wegen slecht, en bovendien moest de zware bus op deze route over een geïmproviseerde brug heen van twee brede planken. Parry zei: ‘Zullen we het gewoon proberen?’

Een week na onze ontmoeting in Bachmoet raakte Parry samen met collega Andrew Bagshaw (47) vermist tussen Kramatorsk en Soledar, toen ze een oudere vrouw probeerden te evacueren op enkele huizenblokken afstand van de Russische posities. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne heeft op verschillende plekken aan het front de aanval ingezet, eerste Leopard 2 gezien

Er zijn steeds meer indicaties dat het Oekraïense leger de aanval heeft ingezet om bezet gebied terug te veroveren. Russische militaire bloggers melden de laatste drie dagen hevige gevechten op verschillende locaties.

Afbeelding

Burgemeester maant New Yorkers binnen te blijven, bosbranden Canada desastreus voor luchtkwaliteit

Door hevige bosbranden in Canada is niet alleen de oostkust van dit land, maar ook die van de Verenigde Staten in dikke rook gehuld. In New York hebben scholen hun buitenactiviteiten afgelast, duizenden vluchten zijn vertraagd.

Afbeelding

Man met mes steekt in op kinderen in speeltuin in Franse Alpenstad Annecy, Nederlands kind gewond

In de Franse stad Annecy heeft een man in een speeltuin peuters aangevallen met een mes. Eén van de gewonde kinderen is Nederlands. De dader is gearresteerd.

Afbeelding

Mondkapjes tegen gevaarlijk vervuilde lucht door Canadese bosbranden

Inwoners van de Amerikaanse stad New York lopen met mondkapjes door de straten. Dit keer niet vanwege een virus, maar omdat de lucht zo vervuild is dat het gevaar oplevert voor hun gezondheid.

Afbeelding

Hoe kan de stuwdam in Oekraïne worden hersteld? 'Duurt zeker vijf jaar en kost miljarden'

Het herstel van de verwoeste stuwdam in Oekraïne gaat zeker vijf jaar duren, zegt 'dijken- en dammenexpert' Zwanenberg van kennisinstituut Deltares. 'Maar zolang de oorlog voortduurt, kun je daar niet mee beginnen.'

Afbeelding

Brussel bindt strijd aan met Polen over wet

De Europese Commissie is een zogeheten inbreukprocedure begonnen tegen EU-lidstaat Polen. Aanleiding hiervoor is een wet die 'Russische invloeden' in Polen beoogt tegen te gaan, maar die volgens Brussel vooral lijkt ontworpen om Poolse oppositiepartijen in diskrediet te brengen..