Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Nieuws
Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’
Geert Groot Koerkamp / vk
donderdag 26 januari 2023 om 19:40 aangepast 27 januari 2023 06:18
In de Russische media worden de beloofde aantallen westerse tanks, zo’n honderd, afgezet tegen de meer dan tweeduizend tanks die Rusland daar tegenover kan stellen
In de Russische media worden de beloofde aantallen westerse tanks, zo’n honderd, afgezet tegen de meer dan tweeduizend tanks die Rusland daar tegenover kan stellen beeld Army via Zuma Wire

Moskou

Met de levering van Amerikaanse en Duitse tanks aan Oekraïne riskeert het Westen een verdere escalatie in het conflict met Rusland. Dat zegt de Russische topdiplomaat in Wenen Konstantin Gavrilov. Tegelijkertijd zullen de leveranties volgens hem geen wezenlijke invloed hebben op de situatie op het slagveld. 

‘Het is geen catastrofe, aan het front zullen ze niets veranderen’, aldus Gavrilov, hoofd van de Russische onderhandelingsdelegatie voor wapenbeheersing, tegen het staatspersbureau RIA Novosti.

Gavrilovs woorden zijn tekenend voor de officiële Russische reacties op westerse militaire steun aan Oekraïne de afgelopen dagen en weken. Die zijn tweeledig. Enerzijds waarschuwt Moskou stelselmatig voor verdere escalatie, ‘een nieuwe fas..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Terwijl de Fransen hun sociale model verdedigen, proberen stakende Duitsers er juist aan te ontsnappen

Treinen en bussen reden niet, de luchthavens van Frankfurt en München bleven leeg, 380 duizend passagiers zagen hun vlucht gecanceld. Het openbaar vervoer in Duitsland werd maandag platgelegd door de grootste staking sinds 1992.

Afbeelding

Orthodox-christelijke Kate Forbes verliest nipt de strijd om het Schotse premierschap

In een nek-aan-nek-race met Humza Yousaf heeft de orthodox-christelijke Kate Forbes de strijd verloren om het premierschap van Schotland. Ze lang onder vuur vanwege haar afwijzing van onder meer het homohuwelijk.

Afbeelding

Friet bakken tussen kapotgeschoten gebouwen in Oekraïne: 'De hele dag hoor je kaboem-kaboem'

Franky van Hintum reist regelmatig af naar Oekraïne om friet te bakken voor de lokale bevolking en Oekraïense militairen. ‘Onder ouderen is veel eenzaamheid.’

Afbeelding

Uit de cel naar het front: 5000 keer gratie

Zeker vijfduizend Russische gedetineerden die in Oekraïne voor huurlingenleger Wagner hebben gevochten, hebben inmiddels gratie gekregen. Dat zegt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin in een interview op Telegram. Na een halfjaar in dienst van Wagner komen de criminelen vrij.

Afbeelding

Recordaantal vluchtelingen op Lampedusa aangekomen

Nooit eerder zag het eiland zo’n hoog aantal vluchtelingen in een dag. Ze bereikten het eiland in tientallen verschillende boten, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

Afbeelding

Tsjetsjenen vechten in Oekraïne aan twee kanten mee: 'Ze verraden hun eigen volk voor geld of macht'

In de oorlog tegen Rusland vechten vier Tsjetsjeense bataljons met de Oekraïners mee. Tsjetsjenen hebben eerder met een Russische vernietigingsoorlog te maken gehad. Er zit een controversieel randje aan hun aanwezigheid.