Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Nieuws
Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’
Geert Groot Koerkamp / vk
donderdag 26 januari 2023 om 19:40 aangepast 06:18
In de Russische media worden de beloofde aantallen westerse tanks, zo’n honderd, afgezet tegen de meer dan tweeduizend tanks die Rusland daar tegenover kan stellen
In de Russische media worden de beloofde aantallen westerse tanks, zo’n honderd, afgezet tegen de meer dan tweeduizend tanks die Rusland daar tegenover kan stellen beeld Army via Zuma Wire

Moskou

Met de levering van Amerikaanse en Duitse tanks aan Oekraïne riskeert het Westen een verdere escalatie in het conflict met Rusland. Dat zegt de Russische topdiplomaat in Wenen Konstantin Gavrilov. Tegelijkertijd zullen de leveranties volgens hem geen wezenlijke invloed hebben op de situatie op het slagveld. 

‘Het is geen catastrofe, aan het front zullen ze niets veranderen’, aldus Gavrilov, hoofd van de Russische onderhandelingsdelegatie voor wapenbeheersing, tegen het staatspersbureau RIA Novosti.

Gavrilovs woorden zijn tekenend voor de officiële Russische reacties op westerse militaire steun aan Oekraïne de afgelopen dagen en weken. Die zijn tweeledig. Enerzijds waarschuwt Moskou stelselmatig voor verdere escalatie, ‘een nieuwe fas..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne heeft op verschillende plekken aan het front de aanval ingezet, eerste Leopard 2 gezien

Er zijn steeds meer indicaties dat het Oekraïense leger de aanval heeft ingezet om bezet gebied terug te veroveren. Russische militaire bloggers melden de laatste drie dagen hevige gevechten op verschillende locaties.

Afbeelding

Burgemeester maant New Yorkers binnen te blijven, bosbranden Canada desastreus voor luchtkwaliteit

Door hevige bosbranden in Canada is niet alleen de oostkust van dit land, maar ook die van de Verenigde Staten in dikke rook gehuld. In New York hebben scholen hun buitenactiviteiten afgelast, duizenden vluchten zijn vertraagd.

Afbeelding

Man met mes steekt in op kinderen in speeltuin in Franse Alpenstad Annecy, Nederlands kind gewond

In de Franse stad Annecy heeft een man in een speeltuin peuters aangevallen met een mes. Eén van de gewonde kinderen is Nederlands. De dader is gearresteerd.

Afbeelding

Mondkapjes tegen gevaarlijk vervuilde lucht door Canadese bosbranden

Inwoners van de Amerikaanse stad New York lopen met mondkapjes door de straten. Dit keer niet vanwege een virus, maar omdat de lucht zo vervuild is dat het gevaar oplevert voor hun gezondheid.

Afbeelding

Hoe kan de stuwdam in Oekraïne worden hersteld? 'Duurt zeker vijf jaar en kost miljarden'

Het herstel van de verwoeste stuwdam in Oekraïne gaat zeker vijf jaar duren, zegt 'dijken- en dammenexpert' Zwanenberg van kennisinstituut Deltares. 'Maar zolang de oorlog voortduurt, kun je daar niet mee beginnen.'

Afbeelding

Brussel bindt strijd aan met Polen over wet

De Europese Commissie is een zogeheten inbreukprocedure begonnen tegen EU-lidstaat Polen. Aanleiding hiervoor is een wet die 'Russische invloeden' in Polen beoogt tegen te gaan, maar die volgens Brussel vooral lijkt ontworpen om Poolse oppositiepartijen in diskrediet te brengen..