Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Achtergrond
Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, met een waarnemende en intern verdeelde regering zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.
Jan van Benthem
donderdag 26 januari 2023 om 03:00 aangepast 06:24
Betogers en nabestaanden bij het Paleis van Justitie in Beiroet, om onderzoeksrechter Bitar te steunen en om te protesteren tegen de vrijlating van 17 verdachten.
Betogers en nabestaanden bij het Paleis van Justitie in Beiroet, om onderzoeksrechter Bitar te steunen en om te protesteren tegen de vrijlating van 17 verdachten. beeld Epa / EPA/Wael Hamzeh

Beiroet

Hezbollah gaat in de aanval in de strijd om het presidentschap van Libanon. Na maanden van mislukte pogingen om een consensus te vinden over ene geschikte kandidaat, gaat ‘de partij van Allah’ een eigen koers varen. 

Het is donderdag maar een van de vele berichten over de chaos waarin Libanon is weggezonken. Donderdag was er opnieuw een scherpe stijging in de prijzen voor brood en brandstof, meldt de L’Orient-Le Jour in de berichtenrubriek ‘Crisis in Libanon’. De gierende inflatie heeft de Libanese munt in nog geen drie jaar tijd van 95 procent van zijn waarde beroofd – en daarmee ook van de spaargelden en pensioenen van Libanese burgers.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.