Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Achtergrond
Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, met een waarnemende en intern verdeelde regering zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.
Jan van Benthem
donderdag 26 januari 2023 om 03:00 aangepast 27 januari 2023 06:24
Betogers en nabestaanden bij het Paleis van Justitie in Beiroet, om onderzoeksrechter Bitar te steunen en om te protesteren tegen de vrijlating van 17 verdachten.
Betogers en nabestaanden bij het Paleis van Justitie in Beiroet, om onderzoeksrechter Bitar te steunen en om te protesteren tegen de vrijlating van 17 verdachten. beeld Epa / EPA/Wael Hamzeh

Beiroet

Hezbollah gaat in de aanval in de strijd om het presidentschap van Libanon. Na maanden van mislukte pogingen om een consensus te vinden over ene geschikte kandidaat, gaat ‘de partij van Allah’ een eigen koers varen. 

Het is donderdag maar een van de vele berichten over de chaos waarin Libanon is weggezonken. Donderdag was er opnieuw een scherpe stijging in de prijzen voor brood en brandstof, meldt de L’Orient-Le Jour in de berichtenrubriek ‘Crisis in Libanon’. De gierende inflatie heeft de Libanese munt in nog geen drie jaar tijd van 95 procent van zijn waarde beroofd – en daarmee ook van de spaargelden en pensioenen van Libanese burgers.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Italiaanse toezichthouder blokkeert snelgroeiende app ChatGPT om privacyproblemen

Als het aan de Italiaanse privacytoezichthouder ligt, is het AI-chatprogramma ChatGPT voorlopig geblokkeerd in Italië. Met wereldwijd 100 miljoen gebruikers binnen twee maanden is het de snelst groeiende app ooit.

Afbeelding

De aanklacht tegen Trump is uniek in de Amerikaanse geschiedenis - en gevaarlijk

Met de aanklacht door een rechtbank in New York tegen oud-president Trump slaat Amerika een weg in die het nog nooit heeft bewandeld en die de verdeeldheid in het land nog verder dreigt aan te wakkeren.

Afbeelding

'Morele woke-strijders vergeten de mens. De sleutel is te vinden in verzoening en niet in strijd'

Filosoof Michael Eze voelt zich emotioneel uitgeput door de woke-beweging. 'Het denken over dekolonisatie is besmet geraakt met de ziekte die wij willen bestrijden: kolonisatie.'

Afbeelding

Dit is de roeptoeter van de oorlog in Rusland: de reactionaire rebel Alexander Doegin

Echt invloedrijk is hij niet meer, maar Rusland in oorlog kan hem goed gebruiken en jongeren van het Forum voor Democratie hangen aan zijn lippen. Alexander Doegin is de spreekbuis voor wat Poetin niet kan zeggen.

Afbeelding

Het grootste maar ook meest genegeerde succes in de strijd tegen aids is een voorbeeld ter navolging

Twintig jaar geleden zorgde een van de beste besluiten van een politicus in deze eeuw voor een doorbraak in de strijd tegen aids. Miljoenen levens zijn er door gered. Maar de man erachter werd en wordt geminacht.

Afbeelding

Ontmijners Charkiv controleren elke centimeter: 'Ontmijnen heeft in een oorlog direct impact. Dat geeft voldoening'

De velden en bossen rond de Oekraïense stad Charkiv liggen bezaaid met explosieven. Oekraïners uit alle lagen van de bevolking - van politieagenten tot schoonheidsspecialisten - melden zich aan als ontmijners.